Skakbrikkerne er sidste bind i trilogien om Fin Macleod der er returneret til sin fødeø Isle of Lewis. Også de to første bind Sorthuset og Lewismanden foregik på øen ud for det nordlige Skotland.

Efter et tørveskred opdager Fin og barndomsvennen Whistler vraget af en enmotors flyvemaskine. Piloten sidder der stadig, vennen Roddy, der forsvandt under en flyvning mange år tidligere. Obduktionen viser, at han er blevet dræbt, men ikke som følge af en flyulykke.

Opklaringen af mordet bringer Fin tilbage til ungdommen. Han var roadie for det keltiske band, Amram, skabt af Roddy, Whistler og den betagende Mairead, og langsomt opdager Fin, at baggrunden for mordet på Roddy findes i fortiden. I et langt tilbageblik får Fin sorteret i de ungdommelige forelskelser og magtkampe, og han opdager, at hans gamle venner ikke har fortalt ham alt.

Opklaringsarbejdet foregår i flere etaper, og det koster endnu et liv, før Fin begynder at se tingenes rette sammenhæng.

I roligt tempo males der stemningsbilleder fra Fins barndom og ungdom, og som i de to forgængere får man et fint billede af livet på Isle of Lewis. De tre bøger kan udmærket læses hver for sig, men Skakbrikkerne rummer den bedste og mest gribende baggrundsfortælling om personerne.

Som krimi fungerer spændingen fint nok med enkelte overraskelser, men persontegninger og beretningerne fra ungdommen er klart romanens største styrke. De beretninger fortæller, hvordan Fins tante fik opdraget på Whistlers far og reddet drengen fra en miserabel barndom, hvordan Fin forfulgte en koncertarrangør der ikke ville betale for musikken, og hvordan Mairead reddede en mand fra at springe i døden.

En ok krimi, men en fascinerende roman.

Skakbrikkerne

Peter May

Oversat af Ninna Brenøe

363 sider

Udgivet: September 2023

Birte Strandby