Engang i mellem dukker en krimi op, der er noget ud over det sædvanlige. Det er tilfældet med Sorthuset af den skotske forfatter Peter May.

Som de fleste krimier indledes der med et mord, et brutalt af slagsen på Isle of Lewis nordvest for Skotland. Fin Macleod der har stået for efterforskningen af et lignende mord på fastlandet, bliver sendt afsted til øen. Han er vokset op på øen, men har ikke været der i 18 år. Gensynet med lokalsamfundet, det gæliske sprog og de besynderligt tragiske skæbner, han kender fra sin ungdom, udvikler sig langsomt til en sand strøm af erkendelse. Der er meget han har glemt, og der er en del han ikke har lyst til at huske.

Som noget af det første møder han sin gamle barndomskammerat, Artair, på den lokale pub. Det er et møde der fylder dem begge med blandede følelser, og det er et særligt tillokkende element i romanen, at det lykkes at præsentere miljøet så åbent og så lukket om sine hemmeligheder på samme tid.

Det lokale politi er ikke glade for Fins tilstedeværelse, og hvis det lykkes retsmedicineren at fastslå, at mordet ikke ligner det der fandt sted på fastlandet, vil Fin blive sendt hjem med næste fly. Men i mellemtiden udspørger han gamle bekendte, og han møder den pige, han var kæreste med, da han rejste fra øen. Det er ikke et lykkeligt gensyn, og lige meget hvad Fin rører ved, dukker der sorte skygger frem af fortiden.

Sorthuset begynder i roligt tempo og ender forrygende ved kanten af en høj klippe i vildt stormvejr. Fin er ikke umiddelbart sympatisk. Han er ubehagelig overfor sine kærester, men han er tydeligvis under udvikling. Fremstillingen af de lokale, af Fin og af miljøet er ret fantastisk, og en god filminstruktør må kunne skabe en klassiker ud af denne banebrydende krimi.

Sorthuset

Lewis-trilogien

Peter May

Oversat af Nina Brennø

403 sider

Gyldendal

Udgivet: 04.08.2022

Birte Strandby