Tor og hans lup

Tor i bad

Straarup & Co fortsætter udgivelsen af letlæsningsbøger. Serien Rap &&&& er bemærkelsesværdig derved, at ingen ord er på mere end fire bogstaver. Det er forunderligt nok tilstrækkeligt til en nogenlunde livlig dialog og en del handling.

Tor i bad er en fortælling fra dagligdagen, hvor Tor spiller fodbold, og computer og går i bad. Han har held til at glemme badevandet, mens han spiller computer, så badekarret løber over. Forældrene markerer sig kortvarigt uden at kommentere spildet af vand, og hans mor tørrer op efter ham.

I Tor og hans lup er der til gengæld indbygget lidt morale, da Tor i sin uvidenhed er lige ved at brænde en flue af med sin lup. Heldigvis kommer Ida og viser, hvordan luppen kan anvendes hensigtsmæssigt.

Illustrationerne er helsides og udvider tekstens univers med mange detaljer. For eksempel tager Tors far boller ud af ovnen, da Tor fortæller som dagens fodbold, og det giver plads til en fortælling eller associationer om en hyggefar/ligestilling i hjemmet/harmoni.

Kirsten Ahlburg

Tor og hans lup

Tor i bad

Illustreret af Susanna Hartmann

Rap &&&&

22 sider

Straarup & Co

Udgivet: 2018

 

 

Dan får en sav

Se et fyr

Rap &&& er letlæste bøger hvor intet ord er på mere end tre bogstaver. Det gør selvfølgelig rigtig meget for læsevenligheden, men ikke alle sætninger bliver lige naturlige. I Dan får en sav bygger Dan et legehus, og en af farens kommentarer er: ‘Ja, og se Dan. Han har et nyt hus. Og han har et tag med pap.’ Det er ren Søren og Mette, men senere viser det sig at blive tordenvejr – i hvert fald er der lyn – og det giver lidt bølger i handlingen, så læseren motiveres til at læse videre.

Med hensyn til drama så er der også et sådan i Se et fyr. Tom er ude at fiske med sin far en aften, da det blæser op. Det er lige ved at være uhyggeligt, men så er der fyret, der hjælper dem på vej.

De flotte helsides illustrationer støtter historierne og har lidt færre detaljer end i Rap &&&&-serien.

Kirsten Ahlburg

Dan får en sav

Se et fyr

Illustreret af Rasmus Jensen

Rap &&&

22 sider

Straarup & Co

Udgivet: 2018

Birte Strandby