De udstødte er den sjette krimi med arkæologen Ruth Galloway i hovedrollen. Den kan sagtens læses, selvom man ikke har læst de forrige, men der er en del referencer til tidligere kriminalsager, og persongalleriet har en fælles forhistorie. Udover Ruth er der også Nelson der arbejder for politiet og i øvrigt er far til Ruths datter. Han er gift og har ingen planer om at ændre på det, og hans kone har ingen problemer med at acceptere Ruths datter. Desuden er der Judy der kollega til Nelson. Hun er veninde med Ruth, og hjemsøges af både mand og tidligere kæreste.

Der sker to ting ved krimiens begyndelse. Dels finder Ruth et skelet i en udgravning, og det kan meget vel være skelettet af en kvinde der i midten af 1800-tallet blev dømt og hængt for mordet på et barn. Rygtet dengang sagde, at hun var en englemager der havde myrdet mere end 20 børn, men måske var hun i virkeligheden uskyldig.

Den anden hændelse er, at et barn bliver fundet død i sin seng. Han er et år gammel, og det er tredje gang det samme par mister en søn. Nelson mistænker moren, men der er andre muligheder.

Midt i de historiske fund dukker TV-producenter op og vil lave et program om englemageren med Ruth i rollen som fagmand. Det giver en del postyr, men det bliver værre, da et lille barn forsvinder og siden endnu et. Ruth bliver uforvarende involveret i kapløbet for at finde bortføreren, og det er et spørgsmål om tid.

I princippet er De udstødte opbygget stort set som de andre Ruth Galloway-krimier, men det betyder basalt, at det er gode krimier. Griffiths forstår at skabe troværdige personligheder der kæmper deres daglige kampe, dyrker deres venskaber og uvenskaber, mens forfatteren placerer dem med omhu i tiden og på stedet, så man kan forstå dem.

Andre Galloway-krimier anmeldt på bogvægten.dk: Pigen under jorden, Løgnens hus og Huset på klippen,

De udstødte

Elly Griffiths

Oversat af Lærke Pade

360 sider

Gads Forlag

Udgivet: 27.03.2020

Birte Strandby