Endnu en rigtig gyser til børn. Mosen har velkendte, fede gyserelementer der blandt andet leder tanken hen på Thornhill af Pam Små, de mere voksne gys i Skruen strammes af forfatteren Henry James, eller måske Hitchcock eller Roald Dahl.

Mary er en sød lille pige, der gør som hendes forældre siger. Det er ikke engang, fordi forældrene er strenge. Mary må næsten alt, hun må bare ikke gå ned i mosen. Det er noget med, at der engang er forsvundet nogle børn, og da deres forældre ledte efter dem, forsvandt de også.

Mary leger alene, men synes at hun kan høre børn, der snakker og leger i nærheden. Hun prøver at følge lyden. Det er ikke helt let, turen går gennem krat og ned mod mosen. Langt om længe møder hun en pige. En speciel pige i gammeldags tøj. De leger og har det skægt hele dagen. Mary skal egentligt hjem, men har ikke lyst til at lade pigen vente alene på sin mor. Pigen fortæller, at hendes mor snart kommer. Og det gør hun.

Illustrationerne er blyantstegninger, og gråt og sort står fremragende til uhyggen der får en gennemført mareridtsagtig karakter, som er uvurderlig i et godt gys. Måske skal man som voksen overveje, hvordan barnet har det med gys. Man kan møde uhyggelig socialrealisme for børn hos Fupz Aakeson, Bjarne Reuter og Bent Haller, og det kan være nok så brutalt, men gyset kan skræmme på en anden måde.

Hvis man sammenligner med andre bøger i gyserserien, for eksempel Tandfeen tryller, Hundemad eller Lærestreg, så er Mosen mere forudsigelig, men ikke desto mindre et godt bud på virkelig uhygge.

Mosen

Jakob G. Madsen

Illustreret af Mia Marie Overgaard

13 historier, letlæsningsbog 6

39 sider

Vild Maskine

Udgivet: Juni 2020

Birte Strandby