Ida-Marie Rendtorff har udegivet flere bøger og desuden oversat en hel del. Hendfes nyeste Kloden under vand er en uhyggelig fremtidsroman for unge (fra 12 og opefter). Ida-Marie tager et af de mest vigtige – hvis ikke det vigtigste – af det 21.-århundredes problemer op: Forurening og den medfølgende opvarmning af vores klode, som vi allerede er begyndt at se følgerne af. De store oversvømmelser er ikke længere noget, som kun findes i skrækscenarier i fremtidsromaner, men er en realitet, som vore børn og børnebørn kommer til at se i øjnene og slås med.
Når vi har et konstant stigende befolkningstal samt mindre og mindre jord til at leve på og til at dyrke afgrøder på eller til græsning, er det en klar katastroferecept. I Kloden under vand har tingene absolut gået helt galt. Nu lever man på på flydende sammenflikkede ‘øer’ og kæmper om de sidste bjergtoppe.
Livet er utroligt hårdt. Lara og Jarii er børnearbejdere (nærmest at ligne med slaver) på en dykkerbåd. At dykke efter gamle sager i oversvømmede huse og byer eller at fiske er nogle af de få arbejdsmuligheder i den nye verden. De stærkeste væbnede grupper sidder solidt på det sidste fastland, og så må fanden tage sig af resten.
Det er syv år siden Laras far forsvandt. Han var soldat i søfolkets hær, der forsøgte at erobre noget land til almindelige mennesker. Han er formodet død, og Laras mor har taget en ny mand.
På en dykkertur, der foregår fra faldefærdige både uden nogen som helst hjælpemidler, finder Lara og Jarii et gammelt manuskript, der beretter om en hemmelig underjordisk gang ind til den befæstede by. Samtidig opdager Lara, at hendes far i virkeligheden er i live, men han er en udsultet krigsfange i fjendens fængsel.
Lara og Jarii planlægger at befri ham og finde den hemmelige vej ind i den befæstede by.
Det bliver selvfølgelig en livsfarlig opgave fra første færd. Man kan ikke bare lige komme og ville lave helt om på verdensordenen, for de der sidder på flæsket vil naturligvis gøre alt for at blive siddende på denne lukrative post.
Vi får rigelig spænding og uhygge, og der er lagt op til en alvorlig konfrontation. Selvom Lara faktisk kun ønsker at få sin far hjem og ellers bare leve sit sædvanlige liv, så er det ikke sådan, at klaveret spiller. Vi er godt klar over at hun og Jarii kommer til at kæmpe for friheden til at leve uden at være dykkerslaver, så vi venter spændte på fortsættelsen til næste år, for i denne uhyggelige oversvømmede verden kan alt jo ske.
Det er en fremtidsvision, man sagtens kan læse i skolen. Den kan være baggrund for mange diskussioner om global opvarmning, overbefolkning og forurening. Skal vi udvikle gæller, eller skal Jordens befolkning reduceres med ca. 90 %, så der er plads på den sidste smule fastland, der vil være tilbage?
Kloden under vand
Forfatter: Ida-Marie Rendtorff
208 sider
Forlag: Gyldendal
Udg.: 23.03.2012
4 glober
Jan Vandall