Killers of the Flower Moon får ikke helt den opmærksomhed, som Barbie og Oppenheimer fik i de danske biografer i 2023, men det gør den ikke til en mindre vigtig film, selv om den repræsenterer en umådelig pinlig del af den amerikanske historie.

I Osage County I Oklahoma ejer indianerne den dårligste jord, men ved et tilfælde opdager man olie – angiveligt den rigeste oliekilde i USA. Indianerne råder over royalties og er i princippet meget rige – filmens kvindelige hovedperson, Mollie (Lily Gladston), har for eksempel en lod til en værdi af 100.000 dollars – og vi taler 1920. Desværre har hvide mænd ikke tillid til, at andre end de selv kan administrere store værdier, og derfor er indianerne under administration. Men der er fremtid i at gifte sig med en indiansk ‘fuldblods’, det vil sige, en der har eller forventes at arve royalties.

Ernest Burkhart, Leonardo DiCaprio, vender hjem til Oklahoma efter 1. verdenskrig. Han opsøger sin onkel, Bill Hale – spillet af Robert De Niro, der hjælper ham til et job som chauffør. Den hjertelige onkel anbefaler samtidigt, at Ernest gifter sig med en fuldblods osage-indianer, så ‘værdierne bliver i familien’.

Ernest forelsker sig i Mollie, der er ‘fuldblods’, og de gifter sig. Angiveligt er de lykkelige, mens Mollies søstre er mindre lykkelige. En del indianere fortrinsvis kvinder er døde eller blevet dræbt inden for den seneste tid, og politiet finder det ikke nødvendigt at efterforske mordene. En af de dræbte kvinder er blevet afskrevet som selvmorder, uagtet det dræbende skud har ramt hende i baghovedet.

Mollies søster bliver fundet død, skudt, skønt lægerne hævder, at de ikke har fundet en kugle. Flere mord er på vej, morderne er ikke særligt diskrete, men diskuterer mere eller mindre åbenlyst, hvordan man gør i den branche.

Men så dukker medarbejdere fra det nyetablerede Bureau of Investigation op og begynder at interessere sig for mordene. De skal ikke høre sig for mange steder, før de finder et mønster, der kriminaliserer adskillige af byens borgere.

Robert De Niros erfaringer fra film om mafiaen fornægter sig ikke. Her er en scene, der er næsten identisk med den scene i De uovervindelige, hvor han i skikkelse af Al Capone sidder i barberstolen. Godfather er heller ikke så langt væk i publikums hukommelse, når DiCaprio folder sig ud. Det lykkes ham ligefrem at ligne Marlon Brando.

Skuespillet er overbevisende, og DiCaprio er fremragende som den simple, afstumpede og pligtopfyldende nevø. Som publikum overraskes man utallige gange. Ernest elsker sin kone og sine børn, det kan man ikke tvivle på, men det betyder på ingen måde, at han ikke kan leve med, at hendes familiemedlemmer bliver dræbt eller endda hjælpe dem på vej selv.

Filmens sidste tredjedel indeholder et lille velsmurt retssalsdrama med en fin besætning, Brendan Fraser og John Lithgow, hvor FBIs udfører deres første opgave med grundighed og akkuratesse. Og således blev det indirekte Edgar J. Hoover, der gjorde op med en grådig, blodig og racistisk kultur i Osage County.

Et hørespil i bedste tyverstil med orkester og Scorsese som fortæller fuldender dramaet.

Filmen er baseret på Davis Granns bog fra 2017: Killers of the Flower Moon: The Osage Murders and the Birth of the FBI.

Killers of the Flower Moon
Premiere: 2023
Instruktør: Martin Scorsese
Skuespillere: Lily Gladstone, Robert De Niro, Leonardo DiCaprio