Kirsten Damkjær er læge og forældre til et barn med kronisk sygdom. Det har fået hende til at skrive ‘Det særlige forældreskab’ som en hjælp til andre forældre til børn med sygdom eller særlige behov. Bogen er i to dele. Den første har fokus på at hjælpe forældre og børn gennem den tumultariske tid, hvor barnet er ved at blive udredt for en sygdom, og anden del handler om at etablere en ny hverdag.

De første kapitler handler om erkendelse, om de mange følelser, og ikke mindst om hvordan man finder vej rundt i det danske sundhedssystem. Det sidste er ikke nogen let opgave, men der findes konkrete muligheder begyndende med en afklaring af, hvilke læger der er involveret i forbindelse med hvilke opgaver. Hvornår skal barnet under.

Der er også forslag til, hvordan man håndterer de følelser man oplever undervejs, hvordan man bygger bro til sundhedspersonalet og, hvordan man kommunikerer neutralt og med det bedste udbytte for barnet og en selv. Der er eksempler på, hvordan man spørger til behandling og til forløb, og der er eksempler på, hvordan andre familier har tackler opgaverne.

Udover kontakten til sundhedssystemet og kommunen skal man finde ud af, hvordan man arrangerer sig med barnets institutioner og med egen arbejdsplads. Har man mulighed for at modtage hjælp fra familie og venner, kan det være en god ide at sige ja tak under udredningsfasen. Der er endda en liste over områder, hvor der kan være behov for andres støtte. Det gælder såvel det helt lavpraktiske eksempelvis tøjvask som et par timers fred og ro eller en god oplevelse.

I bogens anden del kommer forfatteren mere ind på samarbejde med sundhedssystemet og kommunen. Ydermere diskuteres inddragelse af familien og hvordan man tager hensyn de eventuelle raske børn, selv om man ifølge forfatteren ikke vil kunne undgå at påvirke dem. Herudover er der gode råd og tjeklister til at detektere og afhjælpe stress.

Fra egen praksis har Kirsten Damkjær eksempler på, hvilke vanskeligheder der har været, og hvordan forældrene tackler dem. 

‘Det særlige forældreskab’ rummer mange aspekter af tilværelsen med et sygt barn og vil være en fin opslagsbog for især dem der slås med usikkerhed ikke mindst overfor myndigheder. Her er tjeklister, fremgangsmåder og kommunikationsmuligheder.

Layoutet er indbydende, kapitlerne er fint overskuelige, men et stikordsregister ville ikke have skadet.

Det særlige forældreskab

Guide til forældreskaber der kræver noget særligt

Læge Kirsten Damkjær

329 sider

Udgivet: 19.10.2023

Callosum Publishing

Birte Strandby