Jordens uddøde dyr er skrevet for de otte – tolvårige. Den er rigt illustreret med billeder af de mange dyr, der tidligere har levet på jorden: dronte, mammut, megalodon. Sidstnævnte uddøde for 2,6 millioner år siden. Megalodonen var 20 meter lang og vejede mere end 60 tons, og var dermed det største rovdyr der nogensinde har levet. Den forsvandt, fordi havene blev koldere for 2,6 millioner år siden og dens byttedyr forsvandt.

Anderledes er historien om uroksen. Den boede i skovene mellem Polen og Litauen. Polakkerne besluttede at redde uroksen, og bønder der fodrede den, skulle betale mindre i skat. Desværre udbrød der krig mellem Polen og Sverige, og urokserne blev glemt. Den sidste døde i 1627.

Menneskeheden kan ikke få skylden for dinosaurernes uddøen. Det skete for 66 millioner år siden, angiveligt fordi jorden blev ramt af en meteor. Til gengæld er menneskeheden skyld i, at Stellers søko forsvandt. Den blev opdaget i 1741 i Beringshavet, og allerede i 1768 blev den sidste jaget ned. Her kan man godt skamme sig lidt på forfædrenes vegne. Bogens formulering er: Den stakkels fredelige og gode søko var et af de store pattedyr …

I det hele taget har vi en del skyld at bære rundt på, som man også bliver gjort opmærksom på i bogen, der i øvrigt ender med en opfordring til at vi gør vores bedste for at beskytte dyrene i vores tid.

Der er masser af gode tegninger af velkendte og mindre velkendte dyr – og af neandertalerne, der jo uddøde, men har sendt en smule DNA videre i os alle.

Jordens uddøde dyr

Jens Hansegård og Anders Nyberg

45 sider

Wow-serien

Straarup & Co

Udgivet: 2019

Birte Strandby