Gæld er lidt ligesom Gud, siger kænguruen. Hvis man ikke tror på det, behøver man ikke at frygte det.
Marc-Uwe Kling er tysk komiker og historiefortæller, og i denne bog har han et alter ego der er en kænguru, hvilket ikke er så sært, som det lyder. Trods alt er der en del omvandrende pattedyr der tjener som alter egoer, oftest kaniner i selskab med James Stewart, Bruce Willis, Jørgen Ryg og Donnie Darko.
Marc-Uwe får besøg af en kænguru, der skal låne to æg. Det bliver begyndelsen på et vidunderligt venskab. Kænguruen er kommunist og mere end almindeligt venstreorienteret:
Jeg skred fra køreprøven, fordi jeg ikke kunne acceptere, at man skulle holde tilbage for dem, der kom fra højre.
Den har deltaget i Vietnam-krigen på Vietcongs side, den elsker romtoppe, og den har skrevet et større, uudgivet værk, Opportunisme og undertrykkelse, som der jævnligt citeres fra, og så opfinder den politiske ringetoner. Den er også lidt af en freeloader der bruger sin politiske overbevisning til at redde sig særlige fordele. Det viser sig for eksempel at være ganske vanskeligt at spille Matador med en kænguru der ikke tror på ejendomsret, synes at alt transport skal være gratis og i sin egenskab af bz’er nægter at betale, når den lander på grunde med huse.
Fortællestilen er præget af dialogerne mellem Marc-Uwe og kænguruen, der diskuterer Hegel, Proust, Brecht, Bud Spencer og religion:
Gud har skabt os i sit billede. Og prøv at se dig omkring! Hvis man går ud fra, at Gud er et røvhul, giver det pludselig helt vildt meget mening.
Kommunismens spøgelse dukker også op, men er i modsætning til den kaosfremkaldende kænguru lidt tilbageholdende i denne satiremættede og standup-komik-inspirerede kommentar til verdensbilledet.
Marc-Uwe Kling
Kængurukrøniken
Oversat af Jacob Jonia
236 sider
Turbine
Udgivet: 27.09.2016
Birte Strandby
Kommentar fra bognørden: http://bognorden.blogspot.dk/2016/09/knguru-krniken.html