Julie bliver dømt for et juvelrøveri. Det er hendes kæreste der fælder hende. Hun modtager dommen, men tilstår intet.

Dommen lyder på otte års fængsel der skal afsones i Danmarks nye superfængsel med 250 indsatte. Fængslet er nu ikke så super. Der mangler fængselsbetjente over hele landet, og også superfængslet er underbemandet. Betjentene gør hvad de kan, men det bliver mest til brandslukning og ikke så meget til resocialisering. Det betyder, at fangerne har rigtig meget magt.

Julie har en vis status ved ankomsten, og hendes medfanger afventer med spænding, om hun vil tilstå sin forbrydelse. Det gør de fleste ret hurtigt. 

Afdelingen styres af Connie der kører noget narkohandel sammen med sin kæreste på mændenes afdeling. Med sig har Connie sin håndlanger, Sif, der er et veritabelt muskelbundt. Julie kommer hurtigt til at udfordre magten på afdelingen, og det koster dyrt, men Julie har ikke planer om at leve i frygt i otte år. 

Herfra udvikler romanen sig til et psykologisk drama. En journalist vil gerne skrive om Julies historie og benytter alle midler til at få oplysninger om hende, og læseren får et billede af, hvordan magtbalancer kan rykkes, og hvordan fængslet kan lære en indsat om manipulation, intriger og mord.

Romanens store force er gengivelsen af livet i fængslet, af hårdt pressede ansatte, psykotiske indsatte ,og hvorfor fængselsbetjentene hele tiden kommer, efter at tingene er sket.

Fængselsbetjente er begyndt at fylde lidt mere i krimilitteraturen, som det også ses hos tidligere fængselsbetjent Dorthe Annette Hansen med krimien Den der tugter, og af Kim Fupz Aakesons Fangeleg.

Instinkt

Britt Nørbak

316 sider

Byens Forlag

Udgivet: 2021

Birte Strandby