Spillets by var det første gys i serien om dystopiske samfund, men gyset fortsætter, blot er det et mere snigende af slagsen i Idolernes by, og egentligt begynder det helt almindeligt med tre drenge, der sidder i sidste time, spændte som buestrenge og venter på, at skoledagen skal slutte. Grunden til spændingen er overraskende et blad, der umiddelbart lyder som en ungdomsudgave af Se & Hør.

Det gælder om at komme først til bladudsalget, så man er sikker på at få et eksemplar. Og så skal der læses! Alt om idolerne i byen Urban Populare, sangerne, danserne, hvem de er kærester med, deres tøjsmag, og hvad de spiser.

Ved nærmere eftersyn bor de tre unge i Oplandsby12, og de to, Liam og Kirk, træner dans utrætteligt i håbet om at blive optaget i Urban Populare. Udvælgelsen af nye indbyggere til Urban Populare foregår en gang om året, og der er fem optagekategorier. Liam og Kirk forsøger begge danse sig til det rigere liv i hovedbyen med den demokratiske grundlov og det diktatoriske styre. Et styre hvis væsentligste opgave er at kæle for forbrugerne, så de forbruger endnu mere. Læseren bliver tidligt bevidst om den grelle karrikatur af et markedsliberalistisk samfund med idoldyrkelse som det nærmeste, man kommer åndelig føde.

For Liam der vinder både rigdom og berømmelse går der lidt længere tid, inden han begynder at forstå, hvad det er, han er en del af – og så er det lige ved at være for sent.

Romanen har nogle af de samme kvaliteter som Stepford Wives af Ira Levin, ligesom Orwells 1984, Kammerat Napoleon og En dag i Ivan Denisovitjs liv let kan dukke op i baghovedet, og både målgruppen – teenagerne – og voksne læsere vil kunne nyde denne fikse lille ting.

Lise Bidstrup

288 sider

Høst & Søn

Udgivet: 30.09.2014

Målgruppe: Fra 13+