Hvem slog bambi ihjel? skiller sig ud fra anden litteratur dels på grund af den sproglige formidling, måden karaktererne og handlingen griber fat ud i læseren og involverer ham/hende med sin fortællestil fra hverdagen – og dels fordi det er en af de få romaner om, hvad der sker efter forbrydelsen, efter at gerningsmændene har fået deres straf.

Ydermere handler det om, hvordan velfungerende miljøer kan avle om ikke psykopater så i hvert fald psykopatiske handlinger. Lone Scherfig er inde på noget lignende i sin film The Riot Club, hvor overklassedrenge er tæt på at dræbe en mand, blot fordi de kan.

I denne roman voldtager og mishandler fire drenge en jævnaldrende pige. Hun har været kæreste med Nathan, men har slået op, og Nathan har siden snakket om at få hævn. Han er venner med Gusten, og deres mødre – deres succesrige, kompetente mødre – er veninder.

Gusten er også en af voldtægtsmændene, men skønt han bliver frikendt, har han meget svært ved at leve med skylden, og han er ikke den eneste. Han prøver at komme videre, han har en sød kæreste i nogle år, men ender i stedet med et on-off forhold til hendes veninde.

Det samfund der var engang med stærke mødre, velhaverhjem, velfungerende drenge med fremtid, falder fra hinanden, først langsomt men da klassekammeraten Cosmo år senere har planer om at lave en film om hændelsen, begynder skeletterne at vælte ud af skabene. For det er jo ikke kun den mishandlede pige og drengene, der kommer på katastrofekurs. Skaden er langt mere omfattende og rækken af medskyldige foruroligende lang.

Fascinerende fortælling om det som Agatha Christie aldrig nævnte: livet efter misgerningen.

Hvem slog bambi ihjel?

Monika Fagerholm

Oversat af Pia Juul

259 sider

Turbine

Udgivet: 19.05.2020

Birte Strandby