Nora er cubaner – født ind i en velhavende familie med kærlige medlemmer. Livet er smukt, indtil Fidel Castro dukker op på scenen og i kommunismens hellige navn får byttet om på roller og hierarki. Nora, hendes søster og mor får visa til USA, og med bedstefarens indgriben kommer også hendes far ud af landet. Familien lander i Californien, hvor udsigterne bliver relativt lyse igen. Faren får hurtigt arbejde og Nora begynder på universitetet, hvor hun møder Jeremy, der senere bliver hendes ægtefælle.
Tilbage på Cuba er Noras kusine og veninde, Alicia, der oplever landets forvandling på klods hold med en far der henrettes som forræder, en mand der i begyndelsen er tilhænger af revolutionen og håbløsheden ved at stå i kø til lægekonsultation, til mad og til kontakt med fængslede familiemedlemmer.
Efter mange år får Nora mulighed for at rejse tilbage og møde sin veninde og hendes lille datter, og romanen ender med en dramatisk flugt i robåd med kurs mod Miami.

Synsvinklen er Noras og romanen er skrevet med stor indleven og gribende formidling af begivenheder og følelser ikke mindst oplevelsen af revolutionen og vanskelighederne for de cubanere, der bliver tilbage. Det kontrastfyldte forhold mellem de to veninders tilværelser fremstilles gennem deres brevveksling
Karakterne er troværdige fra morens temperamentsfulde opdragelse af døtrene til husholderskens bramfri udlægning af begivenhederne og det – beskedne – kultursammenstød familien oplever, da lillesøsteren vil giftes med sin amerikanske kæreste.

Det er en spændende og overbevisende fortælling på baggrund af virkelige begivenheder, der ikke opfatter Castro som retfærdens mand, men som skaber af en anden social ulighed.
Cecilia Samartin

Oversat af Stig W. Jørgensen
472 sider
Bazar
Udgivet: 26.03.2011

Birte Strandby