Spændingsroman 

Den prisbelønnede finsksvenske forfatter Monika Fagerholm har sikkert en stor fanklub. Denne anmelder møder umiddelbart ikke op under fanerne. Det kan skyldes, at den på dansk nys udkomne Lola Omvendt er den første af hendes bøger, der læses.

Monika Fagerholm fik Nordisk Råds litteraturpris for Hvem slog Bambi ihjel og har høstet mange roser for flere andre romaner. 

Ifølge det danske forlag har Fagerholm et særligt univers. Det er nok det en ny læser skal overveje, om det er værd at leve sig ind i. 

Handlingen foregår den lille by Flatnæs i det sydlige Finland. Personerne er en broget flok, som har mere eller mindre med hinanden at gøre, da beretningen begynder i 1992. En ung mand myrdes og senere omkommer en ung kvinde. En beboet mølle brænder og flere personer overlever ikke.

I den lille by ved alle alt om alle. Og nu skal byens to betjente opklare forbrydelserne. De to er tvillinger, og er et lidt umage par. Til tider kan de minde om Kling og Klang, betjentene i Pippi Langstrømpe.

Det er bestemt ikke komiske indslag, der er flest af i bogen. Den er fyldt med mennesker, de fleste purunge, som famler rundt i tilværelsen. Der er en pige i kørestol, der trods sin isolerede tilværelse, ved meget og har en vis uhyggelig magt over en flok børn. Hun har dukken Lola, der viser sig at indeholde en hemmelighed. Der er en kommunal embedsmand, der har et langt forhold til en teenager. Og der er en række andre personer af vidt forskellig art. For dem alle gælder, at  Fagerholm har tegnet dem med så løs hånd, at læseren ikke formår at danne sig billeder af dem. 

Fagerholm fortæller ganske meget kryptisk og overlader fortolkningerne til læserens egen vurdering. Det falder ikke ganske let. I hvert fald ikke for denne anmelder. 

Tiden er rodet sammen, snart er en hændelse eller samtale lige nu, snart foregår det bagud.

Læsningen foregår ikke i åndeløs spænding. Mere i stille undrende over, at så mange vidt forskellige mennesker optræder i Fagerholms univers.

Jana Marton  er den, der i 1992 finder den myrdede unge. I 2011 vender hun tilbage til den lille by. Ved et middagsselskab hos en af kvinderne fra 1992, får vi lavmælt opklaringen af de sørgelige hændelser.

Lola omvendt

Monika Fagerholm

Oversat af Juliane Wammen

534 sider 

Turbine

Udgivet: 20.05.2022

Anmelder

Bjarne Gregersen