Debutroman: En let og periodisk romantisk fortælling med baggrund i de to verdenskrige.

Lili og hendes to brødre vokser op i en velhavende familie i Alsace, faren er tysker og moren er franskmand. Tiden skaber jævnligt uroligheder mellem de to folkeslag, men i hjemmet hersker harmoni, indtil Lilis far pludselig dør. Lili gifter sig hurtigt med den lidt stive Ernst, men forholdet præges af deres modsatrettede syn på blandt andet kvindelig stemmeret, og da deres lille datter dør af difteritis, afsluttes ægteskabet. Lili gifter sig endnu to gange og får med Adam sønnen Jacob, der meldes savnet under anden verdenskrig.

Den svenske journalist Amanda arver en ring fra Lili, og sammen med sin tidligere ægtefælle går hun i gang med at undersøge både Lilis og ringens historie.

Romanen foregår dels med alvidende forfatter hovedsageligt fra Lilis synsvinkel og dels med Amanda som jeg-fortæller i nutiden, men til trods for den vel gennemførte afveksling i stemmer og personer, er temaet – Lilis liv fra 1884 til 1970 – hverken atypisk eller iøjnefaldende anderledes end mange andre fremstillinger i litteraturen. Romanen er velskrevet og det er hyggelig læsning, men ingen af hovedpersonerne repræsenterer den helt store udvikling ligesom de stereotype personligheder ikke rigtigt fænger. Der er svage spændingskurver og enkelte dramatiske dødsfald, men der følger ikke nødvendigvis noget engagement i eller empati med hverken Lili eller Amanda.

Gengivelsen af tiden, brug af historiske markører og formidlingen af såvel holdninger som forholdene mellem nationaliteter virker overbevisende, dog med den undtagelse, at der er reference til oktoberrevolutionen (1917) i et kapitel, der angiveligt foregår i 1907.

Ann Syréhn Tomasevic

Oversat af Dorthe Nors

416 sider

Lindhardt og Ringhof

Udgivet: 11.04.2011
Birte Strandby