Stærk roman om kampe med fortidens dæmoner

Dorić er kroat, tidligere husbygger og siden aktiv i krigen mod serberne. Tenna er dansker, og hendes bror er faldet i samme krig som soldat i FNs fredsbevarende tropper, skudt af serberne. De to, Dorić og Tenna, bliver kærester. Dorić befinder sig ok i Danmark. Tenna er i gang med et filmprojekt om veteranerne efter krigen, og hun vil gerne rejse ned for at interviewe dem og se det sted, hvor hendes bror blev dræbt. Dorić er absolut modstander af rejsen men ender med at tage med som tolk og chauffør for Tenna.

Det bliver en overspændt, følelsesladet tur med mange bitre afsløringer – mest chokerende er måske afsløringen af, at nok er byerne nye og uden spor af krig, men menneskene har ikke glemt noget, selv efter så mange år. For Dorić kommer rejsen til at betyde, at alle dæmonerne kommer op til overfladen, og han tilegner sig en adfærd, der fungerer bedst i krig, og ikke har gang på jorden i fredstid.

Tenna opdager, at hendes bror måske alligevel ikke er blevet dræbt af en serber.

Gale hunde er en gyser om hvad en krig kan gøre ved mennesker, uanset hvem de er og for hvad de kæmper. De almindelige moralbegreber forvirres: En kvinde og hendes to små børn bliver dræbt, og soldaten der skyder dem forarges efterfølgende over, at børnene ikke har sko på. Det er ikke kun fjender der begår udåd, også FN-styrkerne har en del på samvittigheden. Samtidigt er det en øm kærlighedshistorie om to mennesker, der virkelig prøver at få forholdet til at fungere men ikke kan overskue alt for megen sandhed.

Der er mange grunde til at læse bogen, herunder også hovedpersonens syn på danskere: selv hækkens højde er der regler for.

Irene Pedersen

334 sider

Gyldendal

Udgivet: 26.05.2015