…og faktisk måtte Karl indrømme, at han aldrig havde set en politibil med udrykning, før han kom til København. ’Shit, du er en bonderøv’, havde Khalel sukket, det bliver svært at få dig integreret.’

En børnebog om kulturchok i flere dimensioner: Det første da 10-årige Karl og hans mor efter flytning fra Hvide Sande til Nørrebro for første gang besøger Hellerup Strand = Nedtur for vestjyder. Det næste kulturchok får Karl ikke, da han begynder på en skole med 16 nationaliteter i én klasse, men da han møder voksnes besynderligt fordomsbehæftede reaktion på hans nye venner Khalel og dennes søster Sawsan. Selv hans mor er meget kritisk og vil ikke lade ham besøge Khalel. Khalels mor har det på samme måde, hun er utryg ved danskerne og endda begyndt at gå med tørklæde, fordi det symboliserer en nærhed med egen historie, et holdepunkt i en forvirret verden.

Ungerne kan godt finde ud af det alligevel, men de virkelige problemer opstår, da Sawsan melder sig til MGP og inviteres til finalen. Det møder modstand i familien, men Khalel og Karl beslutter at følge hende til optagelserne og får med deres kryptiske sms’er til familien sat gang i bekymringerne. Til gengæld vinder Sawsan megen anerkendelse for sin stilrene sang, og bogen ender lykkeligt og endda med en ny forståelse for forskellene mellem Hvide Sande og Nørrebro.

Det er en sød og opbyggelig lille historie om klartseende børn og fordomsfulde voksne omtrent som i den virkelige verden. Ungerne er næsten lidt for vellykkede til at være virkelige, men de voksne er lige på kornet.

MGP Missionen
Forfatter: Gitte Løkkegaard
152 sider
Politikens Forlag
Udgivet: 16.04.2009

Birte Strandby