“Jeg hedder Henning Jensen, men jeg er også skuespiller.”

“Nå ja, for satan, det er jo dig, der altid ser så sur ud!”

Der er mange udfordringer i tilværelsen, ikke mindst når man skal slås med andres fordomme og vurderinger. Henning Jensen er ofte blevet mødt med en kommentar om, at han var sur, og det er også et af de udtryk, vi jævnligt har mødt i hans filmroller, blandt andre i rollen som Livas far i ‘Langt fra Las Vegas’.

Men et helt andet problem for den unge Jensen var forholdet til moderen. Hun var forbløffende hård i sin vurdering af sønnen. Aldrig er han helt god nok, altid gør han et eller andet pinligt, uanset hvad han gør og også hvis han ikke gør noget. Det har været næsten umuligt at leve op til morens urimelige standarder. Endda forbyder moren ham at omgås faren. Moren var bestandigt utilfreds med farens beskedne status som husmand, og ambitionerne for hendes søn var ganske anderledes. Det udlægger Henning Jensen som et pres moren levede under konstant, selvom det må have været belastende af sin egen mor at blive omtalt som ‘en skidt knægt’, en omtale som Jensen møder igen i sit voksne liv, når han tilfældigt møder mennesker fra Stevns.

Moren fylder meget i beskrivelsen af barndommen og også en del i de voksne år. desuden spiller kærester og koner en rolle – og teaterskolen, der har sin helt egen version af talelære: Her skulle man være nøgen, så talelæreren kunne bedømme bugstøtten ved at lægge sig oven på sine elever, helst de kvindelige. Efter at have læst Henning Jensens beskrivelse af teaterskolen, ser man også med andre øjne på ‘De unge år’ af Lars von Trier.

Vejen til film- og teaterkarrieren var ikke helt ligetil. Han dumpede til flere optagelsesprøver, John Price hadede ham, men i dag ved de fleste, hvem skuespilleren Henning Jensen er, og i 1974 da Torben Nielsens roman ‘Nitten røde roser’ blev filmatiseret, var Henning Jensen måske det års mest velkendte skuespiller.

‘En skidt knægt’ er en personlig, velskrevet beretning af og om Jensen og hans forældre, og om hvorfor starten på tilværelsen blev så brutal. Der er også en beretning om det lille miljø på Stevns og omegn og den trange vej mod stjernene.

En skidt knægt

Henning Jensen

328 sider

Gyldendal

Udgivet: 2022

Birte Strandby