Gennem et langt liv i dyrenes tjeneste har naturforsker Jane Godall kæmpet for mennesker, dyr og klima. I samtalebogen ”Håbets bog” fortæller hun beredvilligt til Douglas Abrams. Det er der kommet en interessant og fascinerende bog ud af.
Jane Goodall er født i England og har siden barnsben været optaget af dyreliv. Som 23-årig mødte hun den kendte palæoenantropolog dr. Louis Leakey under en rejse til Kenya. Det blev begyndelsen til en stor kærlighed til Afrika og ikke mindst til chimpanser. Gennem mange år har Jane Goodall studeret chimpanserne, der er menneskernes nærmeste levende slægtninge, i deres naturlige levevilkår. Det gik op for hende at dyrene er truet, og at det hænger tæt sammen med hvordan menneskerne i Afrika lever under dyb fattigdom. Når mennesker er fattige, kan de ikke tage hensyn til hverken dyr eller miljø. Der er brug for at støtte og hjælpe lokalsamfund, for at man derved kan drage omsorg for dyrene!
I årevis har Jane Goodall rejst jorden rundt og fortalt om dyr, menneskeliv, natur og klima – som skal ses i en større helhed. Hun er b.la. udpeget som fredsambassadør af FN og har fået titlen som DBE (Dame Commander of the British Empire). Selv har hun grundlagt Jane Goodall Institutes (JGI), der står bag en række programmer i Afrika mhp. at fremme dyr og menneskers velfærd. Unge har hendes særlige fokus.
Jane Goodall fortæller i bogen om hele sit liv. Hun har mødt megen personlig modgang og sorg. Alligevel er håbet helt centralt i hendes liv og virke. Skønt hun ser de katastrofale klimaforandringer, som mennesker og dyr lider under og også oplever social og miljømæssig uretfærdighed i massevis, er hun forsat optaget af at bevare håbet. Vi kan og skal gøre noget for at vende udviklingen, er hendes motto. Når hun holder foredrag, slutter hun af med at få deltagerne til at råbe i kor: ”Together we can” og følge op med ”Together we WILL” da sidstnævnte netop er helt centralt. Bogen er en påmindelse om, at den enkelte er nødt til at tage et ansvar og gøre et aktivt tilvalg om at handle, så medmennesker, dyr og planter bliver tilgodeset bedst muligt.
”Håbets bog” består af tre hoveddele:
- Hvad er håb?
- Janes fire grunde til håb
- Om at blive håbets ambassadør
Derpå følger et afsluttende kapitel: Et budskab om håb fra Jane
Bagerst i bogen kan læseren desuden læse en tak fra både Jane Goodall og fra Douglas Abrams. Der er også forslag til yderligere læsning samt et afsnit om forfatterne.
Douglas Abrams har både mødt Jane Goodall personligt ad flere omgange, men de to har også måttet ty til Skype-møder, da bogen er skrevet mens Covid-19 indtraf. Sidstnævnte er således også et af samtaleemnerne i sidste del af bogen.
Jane Goodall er tydeligvis en markant skikkelse, der har sine meningers mod. Hun udtaler sig fx uden omsvøb om frivillig børnebegrænsning og øget adgang til uddannelse – især for kvinder – som et greb i forhold til at løse den truende klimakrise. At Jane Goodall personligt tror på noget åndeligt og også derigennem finder håb, lægger hun ikke det mindste skjul på. Hun er befriende åben, og bogen emmer af autenticitet og varme. Den er skrevet på en samtale-lignende måde, og læseren vil ofte føle det som om man får lov at bevidne to intellektuelle, der er i fortrolig dialog. Douglas Abrams er en dygtig interviewer og formidler, der med sin skrivestil får skabt en god fremdrift i bogen.
På trods af at Jane Goodall i dag kan bryste sig af at være primatolog og antropolog og bliver set som verdens førende ekspert i chimpanser, var vejen dertil lang. Hun var ikke en etableret videnskabsmand, da hun påbegyndte sit arbejde med dyr. Men hendes enorme passion, dedikation og kærlighed til dyrene bragte hende fremad sammen med benhårdt arbejde.
Håbet defineres af Jane Goodall som værende: “Det er et overlevelsestræk, og uden det går vi til grunde.”
Bogen veksler mellem anekdoter om Jane Goodalls liv og samtale med fokus på de filosofiske spørgsmål, der knytter sig til håb. Men Jane Goodall og Douglas Abrams diskuterer også biologi, samfundets udvikling, økonomi, demokrati og meget andet. Douglas Abrams dækker videnskaben om håb og påpeger, at det at have håb har vist sig at øge ydeevne og lykke. Som Douglas Abrams bemærker, svarer Jane Goodall i reglen ikke konkret på et spørgsmål. Hun ynder at illustrere sin mening vha. et eksempel fra virkeligheden. Deraf følger at bogen rummer mange historier, ordsprog og anekdoter.
”Håbets bog” er en inspirerende fortælling om en kvindeskikkelse helt ud over det sædvanlige. Jane Goodall har kæmpet for at afhjælpe fattigdom i årevis og skabe bedre – mere bæredygtige – livsbetingelser for dyr og mennesker. Værktøjerne er b.la. at eliminere korruption og at få de unge til at være ambassadører og igangsættere af gode projekter. Samtalebogen er en mangfoldig beretning om dyr, natur, mennesker, biodiversitet, økosystem og klimakrise.
Bogen er fuld af viden og tankevækkende inspiration. Først og fremmest er det en klog og vis fortælling om mennesker, der trodser håbløshed og engagerer sig. Jane Goodall har i årtier plantet mod og håb. Med sin medvirken i ”Håbets bog” gør hun det endnu engang i en klog og vellykket fortælling. Det er rørende og smukt. Læs den! Og vær beredt med en Kleenex.
Håbets bog
En overlevelsesguide til mørke tider
Forfattere: Jane Goodall og Douglas Abrams med Gail Hudson
Oversættelse: Jacob Giese
Forlag: Kristeligt Dagblads Forlag
304 sider. Paperback
Udgivelsesdato: Den 20. juni 2022
Anmelder: Nønne Lønne Votborg
Anmeldelse fra Washington Post: https://www.washingtonpost.com/outlook/though-the-planets-future-seems-bleak-jane-goodall-still-has-hope/2021/11/03/5b8650e0-329f-11ec-93e2-dba2c2c11851_story.html