Da Louise er otte-ni år gammel opdager hun sin mor sammen med en fremmed mand på sofaen i familiens hjem. Det er ikke bare et øjebliks selvforglemmelse. Moren og manden har været hemmelige kærester i et stykke tid, og der er også andre mænd – og så er der ægtefællen, Louises far, der er Louises tryghed i det let komplicerede mor-datter forhold.

Louise er knyttet til sin mor, men har det vanskeligt med, at moren taler åbent om sin seksualitet, om hvad hun kigger efter hos mænd, om hvornår hun har været sammen med elskeren.

Hendes seksualitet kom buldrende ind over mig …

For Louise er det stødende og forvirrende, ikke mindst da hun bliver teenager og hører moren fortælle tilfældige kolleger, at ‘Louise har fået p-piller’.

Det koster en depression og en pause fra familien, før Louise får opklaret, hvad der sker, og hvorfor hun bliver ved med at lade sig gå på af morens opførsel. I korte kapitler fortæller Louise skiftevis om barndom og ungdom i firserne med en mor der fylder det hele, og den krise der kommer i forholdet til moren i 2016.

Til morens undskyldning var hun plejebarn, da hun var lille. Hendes biologiske forældre havde fået seks børn, og var blevet syge, så moren blev passet af et ægtepar i familien fra hun var fire måneder gammel. Hun opdagede det først selv, da en klassekammerat spurgte hende, hvorfor hun ikke havde samme efternavn som sine forældre. Værre var det, at plejemoren jævnligt truede sine børn med at ‘sende dem tilbage hvor de kom fra’. En trussel de to søstre tog roligt, men ikke Louises mor der blev usikker og bange, fordi truslen for hende var reel.

Forfatteren, Louise, beskriver livet og oplevelserne med omhu og gør en indsats for at forstå, hvorfor hun og moren reagerer, som de gør. Det kunne lyde tungt, men bogen er fornuftig læsning, og det er let at føle med Louise, især kan man genkende det pinagtige ved teenageren, og det pinlige ved forældrene. ‘En dag med gode hensigter’ kunne være forfatterens egen terapi, men den er ikke uinteressant for andre, der også vil kunne sætte sig ind i Louises proces for at forstå sin mor og sig selv.

En dag med gode hensigter

Min mor, vores hemmeligheder og mig

Louise Rams

293 sider

Byens Forlag

Udgivet: April 2022

Birte Strandby