Måske Ikke Alligevel er en fortælling om en kvinde, der forsøger at opretholde en tilværelse, hvor hun både fungerer som mor og som partner til sin mand, men hvor hun samtidig kæmper med de muligheder og fristelser som det moderne samfund dagligt konfronterer os med.

Selvom man er en nogenlunde ansvarlig forælder, en kompetent kollega på arbejdspladsen og har et tilsyneladende kærligt og velfungerende forhold til sin partner, så kan det være svært at sige nej til den spænding, eller til det potentiale for spænding, der ligger i den uendelige kontaktflade som vores sociale medier udstyrer os med.

I hvert fald er det præcis den situation, som hovedpersonen Mascha befinder sig i, i romanen. Hun har rodet sig ud i en facebook-affære til en fremmed mand, og fantaserer dagligt om det potentiale, som affæren rummer. Fantasi må dog siges at være nøgleordet, da Mascha og den fremmede aldrig har set eller mødt hinanden i virkeligheden.

Et dødsfald i familien bliver anledning til, at Mascha tager sit liv og sine valg op til revision. Som læsere, følger vi hendes tanker og reaktioner på forskellige begivenheder og samtaler både med personerne i hendes omgangskreds og familie, og også med subjektet bag hendes hemmelige affære.

At forfatteren til romanen, Jannah Loontjens, også er filosof, mærker man på den måde, at fortællingen bygger på en række essentielle spørgsmål, som hovedpersonen kontinuerligt stiller sig selv, men ikke kan finde svar eller løsning på. Spørgsmålene bliver på den måde en slags spiral, der på én gang driver hende frem og får hende til at træde vande.

Måske Ikke Alligevel er en velfungerende roman, der viser hvor uhyggeligt nemt det er at falde i de moderne hverdagsfælder, der lynhurtigt komplicerer vores liv og forårsager, at vi iscenesætter os selv på en måde, der ender med at retardere de liv, vi lever i den fysiske virkelighed.

Måske Ikke Alligevel

Jannah Loontjens

234 sider

Turbine

På dansk ved Miriam Boolsen

2017

Anmeldt af Tea Stræde Spile