Otte små essays fra en mesters hånd

I Moulmein i Nedre Burma var der mange mennesker, der hadede mig …

Sådan begynder fortællingen Elefanten. Fortælleren – måske Orwell selv – er politiofficer i byen i 1936, da Burma var britisk koloni, og grunden til hadet har nok forbindelse til Burmas status som koloni, en status der holder til 1937.

En tam elefant har revet sin lænke over, dræbt en mand og hærger sig vej gennem byen. Vores fortæller følger elefantens spor med ladt skydevåben – sammen med en stor gruppe af byens indbyggere. Da han lokaliserer den, står den fredeligt og græsser. En arbejdselefant er kostbar, og dens raserianfald er tilsyneladende overstået. Han beslutter sig for at se, om et nyt raserianfald er undervejs, og hvis ikke, vil han bare gå igen uden at skyde. Det er det, han planlægger, men den skare af mennesker der følger ham, har andre forventninger. Hvem bestemmer?

Orwell får sat ord på forholdet mellem kolonimagt og koloniserede, og han beskriver fint et job, han hader, og situationer der presser ham langt i forhold til egne forventninger. Samtidigt får det ham inderst inde til at være modstander af imperialismen og basalt være enig med burmeserne i deres frihedstrang.

Essayet ‘En henrettelse’ fra 1931 rummer de samme problemstillinger og har den samme scene, Burma, og her møder vi også den absurditet der kendetegner både 1984 og Animal Farm.

Anderledes er de to essays ‘En boganmelders bekendelser’ og ‘Gode dårlige bøger’. Den første er en både humoristisk og let kynisk beskrivelse af, hvordan boganmeldere behandler de bøger de anmelder, og den anden handler om, hvordan bøger der ikke markerer sig litterært alligevel bliver de bøger, der læses igen og igen. Her nævner han blandt andre ‘Onkel Toms hytte’, som han omtaler som ‘ufrivillig komisk og fuld af melodramatiske hændelser’ og med samme ‘god-dårlig-etiket’: Sherlock Holmes, Dracula, Kong Salomons miner – og sjovt nok en bog med titlen ‘Min søsters børn’? En søgning på nettet efter ‘Min søster børn’ gav den danske bogserie fra 1966 og en tysk film fra 2015, men hvilket værk havde mon Orwell i tankerne?

George Orwell er en observant skribent, der næsten pr. automatik udløser læserens engagement og nysgerrighed. Men når krænkelsesparatheden engang bliver færdig med Roald Dahl og Pippi Langstrømpe og når frem til Kipling og Orwell, så bliver der noget at arbejde med.

Elefanten og andre essays

George Orwell

Oversat af Paul Monrad

84 sider

Bechs Forlag – Viatone

Udgivet: 14.04.2023

Birte Strandby