Volker Weidermann der har været kulturredaktør på Frankfurter Allgemeine og Spiegel har skrevet flere bøger med nedslag i Tysklands historie. Han blev første gang oversat til dansk i februar 2019. Det var bogen Ostende 1936 om de to jødiske forfattere Stefan Zweig og Joseph Roth. 

Drømmere handler om en lille ikke så velkendt periode i Tysklands historie, nemlig da journalisten Kurt Eisner efter Første Verdenskrig beslutter med en lille, ublodig revolution at fratage det bayerske kongepar magten. Kurt Eisner bliver ministerpræsident i den frie stat Bayern i november 1918. Han har store ambitioner om direkte demokrati og social retfærdighed – og seriøse dagsordenspunkter: opgør med bolignød, initiativer til understøttelse af arbejdsløse, plan for statsbudget, men i februar 1919 taber han valget, og før han når at holde sin fratrædelsestale, bliver han dræbt af en antisemit.

I kølvandet på det politiske drab på Eisner besluttet kommunister og anarkister sig for at tage magten i Bayern. Ernst Toller bliver den nye ministerpræsident, men han er endnu svagere politisk end Eisner, hans regering består af naive digtere, og den unge  ‘bayerske rådsrepublik’ med de mange ambitioner bliver gjort til fortid, da 30.000 frikorpssoldater og 9.000 soldater fra hæren i maj marcherer ind i München og overtager magten. 

Weidermann skriver dramatisk og intenst om drømmere og digtere der kortvarigt får magt i en håbefuld men komisk ulevedygtig regering. Drømmere er en informationsmættet bog, men lettest at læse hvis man i forvejen kender lidt til Tysklands historie, den ydmygende arv fra Første Verdenskrig og de politiske partier, socialdemokraterne, kommunisterne og det spirende nazistparti.

Drømmere

Da forfatterne tog magten

Tyskland 1919

Volker Weidermann

Oversat af Lone Østerlind

Turbine

Udgivet: 2019

Birte Strandby