Han hadede skolen, hadede dagens krav, der blev stillet til ham af skolen, og jo mere han led under det, desto bedre sov han.

Med vanlig indlevelse og grundig research skriver Weidermann biografisk om Thomas Mann og dennes forhold til havet, her Østersøen med udsigt fra Lübeck. I den frie kejserby var hans far kornhandler, senator og inspiration til Thomas Manns roman Buddenbrooks.

Kærligheden til havet, der berøres i flere af hans værker, kommer fra Manns brasilianske mor. Det er ægte kærlighed, som Mann giver videre til sin yngste datter Elisabeth. Hun forstår ydmygt at udvise samme betagelse som Mann. Romanen begynder med Elisabeths møde med det store hav. Hun ved, hvor betydningsfuldt det er for hendes far, og hun er selv bekymret for, om hun kan udvise tilstrækkelig begejstring. 

Herefter hører vi om Thomas Manns mor, Julia, hendes liv i Brasilien, hvordan hun mister sin mor i en tidlig alder, og hvordan hun og hendes bror rejser med deres far over havet til Lübeck, hvor de bliver anbragt hos familie, mens faren drager tilbage til Brasilien. Siden gifter Julia sig med Heinrich Mann der leder en succesfuld forretning. I ægteskabet er der med tiden fem børn, Thomas er den næstældste. Den ældste, Heinrich, skal arve forretningen. Det lægger et stort pres på ham, et pres som Thomas ikke føler lige så intenst. Da Thomas er seksten år gammel, dør hans far, og familieforetagendet opløses. Allerede i 1894 debuterer Thomas Mann som forfatter, og i 1929 modtager han Nobelprisen.

Med udgangspunkt i forholdet til havet fortæller Weidermann detaljeret om inspirationen til Manns karakterer, om uvenskabet med broren Heinrich, og om en undertrykt homoseksualitet, der kommer til udtryk i ‘Døden i Venedig’.

Romanen slutter med et citat fra Elisabeth om hendes far: Han erkendte menneskenes ærefrygt for havenes uendelighed og vilde natur.

Som i Weidermanns andre værker får vi en lille, gribende bid af Tysklands historie og litteraturhistorie. Weidermann har blandt andet skrevet Oostende 1936 – sommeren før mørket faldt på om Stefan Zweig og Joseph Roth, Duellen om Günter Grass og dennes værste kritiker og Drømmere, da forfatterne tog magten i Tyskland 1919.

Manden og havet

Thomas Mann og hans livs kærlighed

Volker Weidermann

Oversat af Lone Østerlind

216 sider

Turbine

Udgivet: 25.08.23