Morten Dürr har skrevet en lang række børnebøger. En del af hans bøger handler om nydanske børn, børn af flygtninge og flygtningebørn. Selmas første sne er tredie bind i hans serie om nydanske børn.
Salma er en sudanesisk flygtningepige. Salma er flygtet fra borgerkrigen i Sudan, hvor der netop i denne uge er folkeafstemning om en opdeling af landet i to selvstændige stater. Salmas landsby blev angrebet af  soldater. Landsbyen blev brændt ned, Salmas far blev dræbt og hendes mor forsvandt. Derefter er den ca. 10-årige Salma på en eller anden måde havnet i Dansk Røde Kors flygtningecenter som flygtningebarn uden voksen ledsager, som omkring 600 børn gjorde det i 2009.
Salma ved hun har en onkel Muhammed i Danmark. Hun har et billede af onklen men kender ikke hans efternavn og ved heller ikke hvor i Danmark han bor. På centeret deler Salma værelse med Amina, en anden flygtningepige der er kommer alene til landet. Salmas har alle sine beskedne ejendele i sin lille røde taske: En lille fløjte, et hårspænde, en mindre dukke, en lille hoppebold og et billede af onkel Mohammed.
Da Salma oplever sit første snevejr,  bliver hun så begejstret for det nye, flotte og kolde fænomen, at hun glemmer sin taske udenfor. Det er en stor katastrofe, for politiet skal bruge billedet for at efterlyse Salmas onkel i medierne, men tasken forblive skjult under den hvide dyne.
Heldigvis ender det med at tasken bliver fundet. Gennem avisen finder Muhammed frem til sin lille niece. Salma får et nyt hjem, men lover at komme og besøge sin veninde Amina, som hun må efterlade på centeret.
Salmas første sneer en godt fortalt flygtningehistorie. Den ligger fint på linie med forståelse og opfattelse hos de 7 – 10 årige, som er bogens målgruppe. Samtidig kan den være god og føles relevant for nydanske flygtningebørn, der her får en historie som de kan relatere sig til. Der er faktisk mangel på bøger, som kan interessere de små to-sprogede skoleelever, og netop den gruppe har brug for øget læsefærdighed. Samtidig kan bogen danne en fin baggrund for samtaler i skolens mindste klasser om flygtningebegrebet og flygtningeskæbner. Samtaler og undervisning der kan øge børnenes forståelse for hvor usikker og farlig en verden flygtningene kommer fra, og hvor lidt der skal til for at vælte deres tilværelse helt omkuld.
Forfatter: Morten Dürr
Ill.: Peter Bay Alexandersen
46 sider
Forlag: Carlsens Stribede
Udg.: 14.01.2011
5 glober
Jan Vandall