Seks gyserfortællinger skrevet på baggrund af ideer fra sydfynske 4. og 5. klasser der deltog i fortællefestivalen Ord over Svendborg.

En del børnelitteratur har udover at underholde og/eller udvikle også det formål, at børnene skal føle sig trygge. Det er blandt andet derfor, at børnebøger oftest ender godt. Det er et hensyn voksne forfattere tager, men det er tilsyneladende ikke et hensyn, børnene selv tager, som det fremgår af denne bog, der nok kan give både isnen ned ad rygraden, mareridt og paranoia.

En af de mere hyppige figurer i gysene er zombien. Zombietilstanden kan smitte, som det er tilfældet i Sommerlejr, og zombien kan vende tilbage og hævne, hvis der er hævn behov som i Dødskørsel, der handler om mobning i højeste potens. Der er bare et problem efter hævnen: Kommer mobberne så også tilbage som zombier?

Fælles for alle historier er den fine, traditionelle spændingsopbygning, hvor gyset kommer snigende ind på hovedpersonen og udvikler sig til makaber uhygge.

Spejldans er en af de mere raffinerede fortællinger. Der kommer en ny dreng i klassen. Han ser anderledes ud, overbid, overvægt, utrendy påklædning. Han er som skabt til at være mobbeoffer, men Jeppe beslutter sig for at være hans ven. Der er ganske vist flere sære ting ved den nye dreng. Hans hjem er mærkeligt, for eksempel findes der ikke spejle, fordi de ’viser ting man helst ikke vil se’. Der er også rygter om en dreng der pludselig forsvandt på hans forrige skole. Jeppe selv begynder at se mærkelige syner i spejlet. Hvad er det, de spejle har set?

De ideproducerende klasser er: 5d og 5f Ørkildskolen afd. Byen, 4. a og 4. b Vestre Skole, Vester Skerninge Friskoles 4. klasse, Rudme Friskoles 4./5. klasse.

Døde drenge kan ikke sms’e – og andre klamme historier

Mette Finderup

126 sider

Gyldendel

Udgivet: 20.01.2014

Birte Strandby