Du er en gammel abefisk

Sådan begynder bogen om kroppens historie. Fra dengang vores 185 millioner gange tipoldemor var en fisk til i dag. Det handler om udviklingen fra den første fisk kravlede op på land, til hvordan vi gik fra æglæggere til pattedyr til opretstående menneske – og hvorfor. Og hvordan vores sanser har udviklet sig gennem tiden. 

Meget har ændret sig, men vi har stadigt mange ligheder med vores formoder Lucy der levede for fire milioner år siden i Afrika. Lucy levede i træerne som en abe, men kunne gå oprejst. Hendes storetå lignede mere en tommelfinger, men da mennesket begyndte at få brug for at kunne løbe hurtigt og leve som jæger, ændrede fødderne sig, så de var bedre til at holde balancen. Til gengæld er de ikke længere særligt anvendelige, hvis man vil klatre i træer. Mennesket fik en større hjerne med tiden, og kvinderne fik et bredere bækken, så de kunne føde unger med større hjerner.

Også arme og skuldre har ændret sig. Skuldrene er faldet ned, så vi er blevet bedre til at kaste med sten efter byttedyrene. I menneskefostre er der stadigt nogle små muskler der relativt tidligt vokser sammen med andre håndmuskler. Musklerne havde en funktion for 320 millioner år siden, og findes også hus nulevende fugle og krybdyr.

Sansernes udvikling beskrives i bogens sidste del. Vi har stort set mistet evnen til at dreje ørene efter lyden. Enkelte af os kan dog stadigt vrikke med ørerne. Synet er blevet godt, kun overgået af fugles, og vores nattesyn er ikke helt så godt som kattens. Næsen har en særlig historie, for måske er den blevet skubbet længere ud foran på ansigtet for at gøre plads til vores store hjerner, eller måske har den udviklet sig for at beskytte lungerne mod for kold eller for varm luft.

Her er megen god viden om kroppens forhistorie, og rige illustrationer der tydeligt viser, hvad vi taler om. Tegninger af knogler, mennesker og dyr og fine dobbeltopslag med eksempelvis fingre, poter og klør gør bogen smuk og læsevenlig. Der er kapitler om skelettet, organer og sanser.

Bogens målgruppe er 8 – 12 år, men yngre børn og deres voksne kan også få glæde af de spændende og overskuelige billeder og den klare tekst.

Din fantastiske krop – fra urtidsfisk til nutidsmenneske

Pernille Engsig Eskildsen og Jakob Brodersen

Illustreret af Kamilla Wichmann

56 sider

Gyldendal

Udgivet: 8. august 2023

Birte Strandby