De fleste danskere har nok hørt en historie om et spøgelse eller en genganger eller en sær hændelse måske i lokalsamfundet, måske i forbindelse med besøg på et slot eller en herregård. Selv et relativt moderne og meget lidt hjemsøgt slot som Egeskov på Sydfyn har eget spøgelse. Men ifølge Det Okkulte Danmark så vrimler det med gengangere, mennesker – og dyr – der ikke har fundet fred efter døden og derfor spøger videre. De fleste af dem er dog relativt fredelige, men derfor kan de godt være skræmmende.

En rundtur i det indre København byder på adskillige gengangere, på Fanden der er løs i Laksegade og på en søslange i Sortedamssøen. Det kan næppe undre, at en af gengangerne er Struensee der fik så hård en medfart af sin samtid. Det havde været Christian den 7.’s hensigt at redde ham fra henrettelsen, men planerne blev forpurret af hans mor, enkedronningen, og Struensee mistede livet.

Diskotek Absalon var kendt for sin dårlige energi, og det var der en grund til, nemlig en samling børneskeletter under diskoteket, flere hundrede år gamle. Også i Tivolis gamle rutsjebane, Vor Frue Kirke og Københavns Universitet findes der urolige sjæle. På universitetet er det en lille gammel mand der klatrer op ad stigerne til boghylderne og forsvinder ud i den blå luft, efter sigende en forsmået underbibliotekar.

Vi kommer hele landet rundt, og møder bankeånder, hekse og elverpiger. Her er også historien om Valdemar Atterdag og hans elskede Gurre, som han for sin gudsbespottelse fik lov til at beholde til evig tid, som vi ved fra Ingemanns Paa Sjølunds fagre sletter:

Tit korser arme Bonde

sig end på natlig Sti,

hvor Jægere og Hunde

ham suse vildt forbi.

Historierne ledsages af mange billeder, malerier, fotografier af divergerende relevans, men alle et nærmere blik værd.

Det Okkulte Danmark

Bo Bomuld Hamilton-Wittendorff

368 sider

Gyldendal

Udgivet: 2018

Birte Strandby