To år og tre mesterværker! Sådan kan forfatterparret Lise Ringhof og Erik Valeurs romantrilogi om familien Brinch kort præsenteres. Med slægtsromanen ”Det er de unge som flygter” afslutter Lise Ringhof og Erik Valeur i denne omgang deres beretning om den fanøske familien Brinch, som læseren får lov at følge gennem mere end hundrede år.

Fortællingen tog sin begyndelse på Fanø omkring år 1900, hvor hovedpersonen Erling Brinch fødtes. Han var søn af en styrmand og en kærlig mor. Første bind følger den unge Erling, der blev læge og giftede sig med den rige Eva fra Vejle, hvor de også bosætter sig. Deres ægteskab er langtfra let eller lykkeligt. De bliver forældre til Jakob og Thomas – dog er Erling ikke biologisk far til begge deres børn. 

Næste bind – Det er de oprørske der svigter” strækker sig fra over en periode fra 1950 til 1990. De unge brødre Jakob og Thomas er som dag og nat. Forholdet mellem dem er dybt konfliktfyldt. Romanen følger også deres mor Eva, der lider under den skam, deres tilblivelse er. Hun føler, at hun står i taknemmelighedsgæld til sin dybt religiøse mand, lægen Jørgen. Han lod Thomas vokse op i troen på, at Jørgen er far. Sandheden er en anden og dyster en af slagsen. 

I sidste bind af den historiske slægtsfortælling, som vi er nået til nu, er bogens fokuspunkt forsat de to brødre, Jakob og Thomas. Den tyngende konflikt mellem dem lettes gradvist. Til gengæld har de hver især enorme problemer med deres parforhold og ikke mindst i relationerne til deres børn, som de forsømmer. Deres børn vokser op uden nærvær og reagerer voldsomt på det savn. Med tiden indser brødrene, at de trods forskelligheder har stor glæde og gavn af hinanden. 

Jakob greb oprindeligt ungdomsoprøret flamme og grundlagde et venstreorienteret forlag. Hans voksenår tilbringer han i Svendborg sammen med hustruen Nanna. Sammen har de datteren Katrine, der kæmper med sig selv. Jakob har tidligere været sammen med Sofie, der nu er hans svigerinde. Sammen er de forældre til Tobias, der har svært ved at forholde sig til hvem, han skal opfatte som reelle forældre. Det udmønter sig i en stærk oprørstrang. 

Broren Thomas har altid været mere optaget af det kommercielle og gik tidligt efter en karriere i reklamebranchen. Han er et stort navn og tjener mange penge. Privat halter forholdet til hustruen Sofie, der er en hel del yngre end han selv. De bor på en dyr adresse i Nordsjælland, men Thomas må sande at forholdet til sønnen Frederik og datteren Liv er voldsomt kompliceret. Især Liv er et smertensbarn, der spænder ben for sig selv og sine nære. Det går så vidt, at Liv afbryder al kontakt til sin familie. Sofie er ikke hendes mor. Thomas blev alene med Liv som ung, da moren stak af fordi moderskabet var for stor en mundfuld. Også Frederik er stærkt utilfreds med sine forældres indsats. 

Brødrenes liv ligner på mange måder det, som mange danske familier lever med: Dine, mine og vores børn. Oveni er der karriere og parforhold, der driller. Deres børn betaler en stor pris for forældrenes fokus på jobs og det materielle. I bogen tematiseres behovet for at kunne tilgive og forsone sig atter engang. 

Hver på deres måde møder de to brødre – og sidenhen deres børn – smerte, sorg, usikkerhed og store personlige udfordringer. Romanen skildrer den pris, det har når man vokser op i et samfund, hvor familiens struktur og værd er under evig forandring. Tabuer, fortielser og miskommunikation er roden til alt ondt. Romanen minder os om at visse ting går i ring. Det lader til at være en slags naturlov, at hver generation må gøre deres egne erfaringer og modnes, før de selv når til en vis erkendelse. 

Handlingen udspiller sig over en periode på 25 år dvs. fra ca. 1990 og frem til 2015. Det er en periode af vores historie med mange omvæltninger samt stor udvikling og fremskridt. Forfatterne har atter valgt at ville flette en stor buket af tidens politiske tematikker ind i handlingen; det drejer sig fx om 18. maj-urolighederne på Nørrebro, Danmarks forhold til Grønland, øget klimabevidsthed og COP15 i København, forholdet til indvandre, terror, deltagelsen i Irak-krigen i 2003 og besøget af Salman Rushdie i forbindelse med modtagelsen af EU´s litteraturpris mm. Derudover skildres tidens levevilkår og –kultur også på fin og nuanceret vis. Læseren oplever b.la. hvordan mobiltelefonen gør sit indtog, ”Harry Potter” er in, nye familieformer banker på og Danmark fejrer 50 året for befrielsen. De mange historiske referencer fungerer således dels som tidsmarkører, læseren kan pejle sig efter, og som elementer i handlingen, idet de får betydning for personernes liv. Ulempen er at det til tider virker en anelse vel overlæsset og insisterende. 

Lise Ringhof har mangeårig erfaring fra forlagsverdenen som datter af den ene halvdel af grundlæggerne af forlaget Lindhardt og Ringhof. Siden gik hun i forældrenes fodspor. Erik Valeur kommer som journalist med en imponerende skriveerfaring. Han har b.la. skrevet romanen ”Det syvende barn”. Sammen har de nu skabt en vellykket romantriologi, der på makroplan skildrer danmarkshistorien og på mikroplan tager os med ind i ret et genkendeligt familieliv med store sorger og smerter, men også en vis portion glæde. I slægten Brinch møder vi liv med hemmeligheder, byrder og problematiske relationer. Styrken ved persongalleriet er, at karaktererne er nuancerede. Personerne er ikke endimensionelle, men besidder gode såvel som mindre flatterende egenskaber. De er med andre ord uperfekte, som du og jeg! 

”Det er de unge som flygter” er en flot fortalt roman om, hvordan familielivet kan slå knuder, når fx relationer bliver forkrampet og går i stykker eller sindet bliver bekymret og gør ondt. Forfatterduoen skriver overbevisende og godt, fordi deres miljø- og karakterbeskrivelser er så livagtige. At kløjes med relationerne vil være relaterbart for mangen en læser. Det er uhyre rørende og vedkommende læsning.

Romanen rummer som resten af trilogien et omfattende persongalleri. Det er heldigvis til at holde styr på takket være en fin personoversigt i bogens indledning. Bipersonerne er også yderst interessante at følge. 

”Det er de unge som flygter” er letlæst og har et godt fortælletempo. Den byder på masser af tidstypiske detaljer, som vil glæde alle med hang til historiske romaner. Det er på alle måder en skøn læseoplevelse om familiebånd, identitet, solidaritet, konflikt og kærlighed. Hermed en varm anbefaling fra Bogvægten! 

Det er de unge som forsvinder

Forfattere: Lise Ringhof og Erik Valeur

Forlag: Gutkind 

560 sider. Indbundet

Udgivelsesdato: Den 18. august 2022

Anmelder: Nønne Lønne Votborg