En lille roman om små mænd og store kvinder

Den forhenværende præsident Sarkozy og Tom Cruise og mange andre små mænd bruger kileformede indlæg, som virker ved, at man står på tæer inde i skoen. Det er mere diskret end en lille skammel.

Georg har været en succesfuld forfatter, storsælgende og fejret af af alle. Det er han ikke rigtigt længere, nu han er i halvtredserne og har tabt gejsten. Til gengæld er hans kone begyndt på en roman. Forlaget har læst de 10 første sider, de giver hende et stort forskud og masser af redaktionel støtte i arbejdet.

Det er virkeligt hårdt ved Georg. Hans kone har det dejligt, mens hun skriver og researcher, men han er ved at gå til af jalousi. Det giver sig udslag i fantasier om et tvunget ophold i psykiatriens varetægt, og tanker om hvordan livet ville se ud, hvis hans kone døde. Ydermere saboterer han hendes samling af post-its med persongalleri og ideer, forsøger sig med voodoo på hendes roman, og så skriver han en brutal krimi om en mand der udvikler sig til pervers seriemorder.

Georg præsterer ikke bare smålighed men en hel palet af smålige reaktioner, nogle af dem behandlingskrævende andre nærmere de standarder andre mennesker holder. Han er skræmmende, men også hysterisk sjov, og hans terapi koster 1200 kr. i timen.

Man kunne godt mistænke Kirsten Hammann for at have skabt Georg for sin egen underholdnings skyld – at det måske ligefrem er hende der som Georgs kone sidder og griner af passager i sit manuskript – men Georg er også ret underholdende for andre læsere, og vi kan alle nyde at få afdækket, hvor langt ud man kan komme, når man forfølger sin smålighed og sin jalousi.

Georg-komplekset

Kirsten Hammann

246 sider

Gyldendal

Udgivet: 08.09.2022

Birte Strandby