God opførsel skal tilføres udefra. Det kan vi ikke selv producere. Der er kriminalitet, snyd og krig, korruption, skodder på fortovet og fødder på sædet. Fossil opførsel.

Almar er blevet smidt ud af sin kone og beslutter sig for at rejse sydpå. I Middelfart stiger han af toget og går mod Assens. Det bliver på mange måder en mindeværdig tur. Ikke nok med at han møder trolden fra De tre Bukke Bruse. Han opdager også, at De tre Bukke Bruse ligger begravet på Sydvestfyn.

På sin tur møder han et par børn der har deres eget lille traktørsted, som de passer samvittighedsfuldt, mens deres forældre arbejder. Almar træffer også en ægte kriminel, der har levet af at begå indbrud. Det er ikke en karriere, han er ked af, men der er ikke så mange jobs længere, og hvis han skulle vælge om, ville han vælge økonomisk kriminalitet, hvis det ikke var fordi, det krævede en længere uddannelse og en advokat.

I en anden landsby på ruten oplever Almar en helt speciel engelskundervisning. Klassen skal med udgangspunkt i lærerens sætninger danne deres egne modelsætninger;

China and Tibet are friends …

Indonesia might explode …

Men den heftigste af de mange oplevelser er måske mødet med kvinden der som efterlønner har fundet tid til at skrive en liste med menneskers træk. Listen begynder med omverdensresistent og slutter næsten 30 sider senere. Det er mest adjektiver og herunder også enkelte nyerhvervelser: mafiøs, trafikabel, ulykkesfuglet …

Samlet set er Almars indtryk af det sydvestfynske måske ikke helt autentisk. 

Hvad angår de seks noveller, så foregår de fleste i København. En enkelt i Italien, nærmere betegnet Capri, hvor en streng opdragelse i familiens skød giver ydre og indre konflikter.

En anden novelle handler om Pedersen der oplever foråret i København. Pedersens søn er narkoman, men det er ikke Pedersens skyld. Han var ude at sejle, og hans kone kunne ikke finde ud af at passe børnene. Men foråret er ikke en tid til bebrejdelse.

Kortromanen om Almars rejse og novellerne er rimeligt underholdende, men vakler lidt mellem det meget fantasifulde, det dystopiske og hverdagen i nutiden. Der er flere absurde og sjove situationer, men ikke så meget der bliver hængende i bevidstheden efter læsningen. Måske lige med undtagelse af Pedersen.

Vi er alle syndere for Vorherre

‘Nej, vi er alle skvadderhoveder for Hinanden.

Der kan ske så meget undervejs

Kortroman og seks noveller

208 sider

Poul Poulsen Krogsgaard

Skriveforlaget

Udgivet: 10.02.2022

Birte Strandby