I 2022 er det 50 år siden den første Alfons Åberg så dagens lys. I den anledning udkommer Den store bog om Alfons Åberg med fem nedslag i Alfons’ liv – fra han er fire år og ikke vil sove, til han er syv og klar til at filosofere over tilværelsen.

Alfons er ikke noget ualmindeligt barn. Hans hverdag ligner så mange andres, men han må have været usædvanlig, da han først kom på tryk – som barn af en enlig far. Det betyder ikke, at der ikke også er kvindeskikkelser i Alfons’ liv. Der er farmor og faster Fiffi, og Alfons’ gode veninde, Mille. Men det er far der står for orden og tryghed i det lille hjem, ligesom det er ham der reagerer på Alfons’ mange krav og forventninger, når Alfons ikke vil sove. Først er han tørstig, så kommer han til at hælde saftevand ud i sengen. (Saftevand efter tandbørstning var åbenbart ikke et problem dengang.) Det er også far der læser historie for Alfons og tjekker for løver efter godnattid. Til sidst er far så træt, at han falder i søvn midt på gulvet, og Alfons lægger kærligt et tæppe over ham, inden han selv går i seng og sover.

I ‘Hvor er ballade-Alfons?’ er Alfons ved at være skoleklar. Men han er ikke tryg ved det. For hvordan er det egentligt at begynde i skole. Igen er far klippen i Alfons’ tilværelse, og måske bliver det der skole meget skægt alligevel. Far har også nogle krav, og Alfons hjælper til i hjemmet, og det gør Mille også, når hun besøger Alfons. Alfons er enligt barn af en enlig far, men fællesskaber er en del af Alfons Åbergs liv, og de fleste børn kan spejle sig i Alfons.

Illustrationerne fylder det meste af bøgerne. De er farverige og giver fine muligheder for at følge med i Alfons’ hverdag og tanker.

I denne bog er der udover historierne også to-siders indslag om far, farmor, Viktor og Hamdi mellem historierne. Her er oplæg til samtale mellem oplæser og tilhører, og generelt er Alfons-universet et man kan forholde sig til og tale kvalificeret om, fordi man allerede kender det en lille smule.

De fem fortællinger i bogen er: Godnat, Alfons ÅbergFikst klaret, Alfons Åberg!Hvad sagde Alfons Åbergs far?Hvor er ballade-Alfons? og Hvor langt når Alfons?

Den store bog om Alfons Åberg

Gunilla Bergström

160 sider

Gyldendal

Udgivet: 16.08.2022

Birte Strandby