En filmuge uden Asta Nielsen er som en eventyruge uden H. C. Andersen

Astas skygge er en anderledes biografi om Danmarks store stumfilmskuespillerinde Asta Nielsen, der indspillede 70 film i Tyskland og fire i Danmark og betog mange – især tyskere med sit malende kropssprog. I Danmark blev hun aldrig så feteret som i Tyskland, og få var protesterne, da man kaldte en Bodil for en Bodil – efter Bodil Kjer og Bodil Ipsen – hvor enkelte mente, at man burde have kaldt det en Asta.

Der findes både tyske og en dansk biografier om Asta Nielsen, Så forfatter Eva Tind besluttede at søge mennesket Asta., og det sker på baggrund af interviews med mennesker der har kendt hende og på baggrund af båndoptagelser foretaget af hendes gode ven antikvarboghandleren Frede Smidth.

Bogen omhandler også Eva Tinds arbejde for at finde skyggen af Asta og bidrager hermed til at gøre bogen til mere end en biografi.

Det er et udmærket værk, men skønt den fortæller meget om personen, svælges der ikke i hendes dramatiske talent. Til gengæld lever Asta Nielsen i en tid med store forandringer og megen udvikling. For eksempel er det interessant, at Danmark var verdens største filmproducerende nation 1896-1908, og at der i alt er fremstillet 1.800 danske stumfilm, og at brevveksling og omtale giver små portrætter af Poul Reumert og Clara Pontoppidan. Kunstnerlivet omfatter ligeledes at blive budt på te i det tyske Propagandaministerium og få tilbudt eget filmselskab af Goebbels – en af grundene til, at Asta Nielsen trak sig tilbage fra filmen i 1926.

Eva Tind

294 sider

Gyldendal

Udgivet: 21.04.2016