We are rich, dumb and bored …

Mærkelig lille bog om at lade sig føre af livets strømninger uden at belaste sin egen krop med alt for mange svømmetag. Emmas yndlingsbeskæftigelse er at tænke, og det går fint og let, uden at hun af den grund udvikler sig. Faktisk går det fint med et liv helt uden antydning af oprør og protester blot med accept af den foreliggende tilværelse.

Emma kæreste, JC, tager til Australien i forbindelse med et projekt. Emmas farmor dør, og Emma arver hendes sommerhus til stor fortrydelse for hendes fætter. To amerikanere, Inga og John, dukker op i Emmas liv og fylder det ud i en periode – og muligvis også efterfølgende, for Emma bliver gravid og ved ikke, om barnet er JCs eller Johns. Tilværelsen består af varme, energiforladte dage. Emma står jævnligt ved stranden og slår smut, men alle øvrige aktiviteter indledes af andre mennesker. Måske derfor er hovedemnet for biologen JC og for Emma netop gopler, der illustrativt understreger, hvor lidt det egentligt er nødvendigt at tale sammen. Mens det at tie sammen kan vise sig at få betydningsfulde og positive følger.

Tilværelsens ulidelige lethed på dansk. Et stilistisk eksperiment og som sådan interessant. Den åbenlyse meningsløshed findes også i Alain Robbes-Grillets La Jalousie fra 1957. I modsætning til denne roman, der var udtryk for et opgør med tidligere tiders adjektivisk overdængede fortællestil, er Den mindste modstand intens og subjektivt fortællende i forhold til sin hovedperson. Der er langt fra minimalismen, men alligevel anes forbindelse til Hesselholdt og Helle. Er en ny stilart under udvikling?

Forfatter: Adda Djørup
120 sider
Samlerens Forlag
Udgivet: 25.09.2009

Birte Strandby