Endnu et opsamlingsheat fra en hæderkronet dansk kulturinstitution: den satiriske årbog.

I 2015 handlede det om Danmarks statsministre, og nu er turen kommet til kongehuset. Her kan man ane, at kongehuset er blevet mere åbent for offentligheden, og måske kan man også ane, at respekten har flyttet sig. I hvert fald behandles Frederik og Joachim hårdere end kong Frederik og dronning Ingrid. Men generelt er humoren ikke helt så ondskabsfuld, som den sommetider kan være, og nogle af teksterne er kun halvsjove. Et par af dem omhandler tegnere og forfattere på Blæksprutten eller kongehusets historie og er overhovedet ikke sjove omend relevante.

Til gengæld er tegningerne rigtigt fine, og der er gensyn med Jensenius, Hans Bendix og ikke mindst Bo Bojesen.

Blæksprutten udkom første gang i 1888 – 1,50 krone for en årgang – og der er illustrationer fra de tidlige årgange. Eksempelvis en tegning fra 1915 der illustrerer den daværende mangel på trækdyr i København. Det betyder slædehunde for brandsprøjten og rytterstatuer med gyngehest og cykel.

Fra 1906 er der en lille lærebog i samfundskundskab. Her oplyses man blandt andet om, at kongen får en million kroner om året, og at han ikke har fået lønforhøjelse siden 1863 – og han har en loge til rådighed i Det kongelige Teater og kan komme en halv time for sent, uden at nogen hysser på ham.

Kong Frederiks konfirmationstale til Margrethe er også at finde, og som en god far hjælper han med at afklare hendes fremtidsmuligheder:

Måske kunne vi have skaffet dig noget i en bank eller en forretning eller ved Statsbanerne, jeg kender direktøren …

Og når du engang måske får en mand, så lad ham bestille noget.

Dronning Margrethes rygning og sønnernes bilkørsel er nogle af de nyere emner, men der er også et ganske interessant royalt regnskab fra 2004 omfattende fadølsanlæg til Schackenborg, den ældstes bryllup, den yngstes skilsmisse, støtteopkøb af Henriks digtsamling – og cigaretter.

Blæksprutten er igen god underholdning, og de mange illustrationer antyder, at der måske kunne være materiale til flere opsamlingsalbums – gerne om politikere der synes at være en anelse sjovere end kongehuset.

Blæksprutten og kongehuset

98 sider

Gyldendal

Udgivet: 15.11.2019

Birte Strandby