Julekalenderbogen “Nis holder jul” er skrevet af den erfarne børnebogsforfatter Kirsten Ahlburg. Nis-bøgerne tæller i forvejen 17 mindre læselet julebøger for børn i indskolingen. Bøgerne har et lixtal på kun 5, så selv de yngste læsere kan være med.

Denne gang udgiver Kirsten Ahlburg en julekalenderbog, der også kan læses på egen hånd af de alleryngste læsere. Dét er ret unikt og vil helt sikkert vække glæde i mange hjem. Det samme vil universet med den temperamentsfulde nisse Nis og hans nissekone Mille, der bor på loftet hos pigen Tea og hendes familie.

Fortællingen starter selvfølgelig på loftet hos Nis, hvor katten æder risengrøden og rotterne driller. Jo, det er præcis som en rigtig julefortælling skal være. Siden følger 23 kapitler mere, hvor vi dels følger Nis og Mille ´, men også følger Tea og hendes familie. Tea er den eneste i familien, som forstår at der bor nisser på loftet.

De enkelte kapitler er små selvstændige fortællinger, men samtidig udvikler den overordnede historie om julen på loftet hos Nis og nedenunder hos Tea sig også fortløbende. Vi er fx med i skoven, når der fældes juletræ, i Tivoli, til julebal med Mille og Nis – og meget, meget mere. Undervejs sørger den søde Mille for, at Nis bliver husket med risengrød, der sættes op på loftet. Til sidst bliver det jul! Så pyntes juletræet og der steges andesteg. Der er også plads til små overraskelser og forviklinger.

”Nis holder jul” er flot illustreret af Susanna Hartmann. Tegningerne passer som fod i hose til historien om den hidsige men glade og muntre nisse Nis.

”Nis holder jul” er en varm, munter og underholdende kalenderbog i 24 afsnit om nissen Nis og pigen Tea. Bogen er baseret på Kirsten Ahlburgs tidligere 17 Nis-bøger, der her går godt i spænd med hinanden. Nogle af fortællingerne er her splittet op i to afsnit. Det er en kunst at forfatte en læseværdig tekst med et så lavt lixtal, men det lykkes fuldt ud for Kirsten Ahlburg. Bogen er først og fremmest oplagt til selvlæsning for børn i indskolingen, så de kan træne deres læsefærdigheder og julehygge på samme tid. Den kan selvsagt også anvendes til højtlæsning for mindre børn i julemåneden.

Julefortællingerne om Nis emmer af hygge, nostalgi og go´ gammeldags jul med sne, risengrød og julegave i pejsen. Dét kan man da kun anbefale!

Nis holder jul

Forfatter: Kirsten Ahlburg

Forlag: Forlaget Straarup & Co.

288 sider. Hardback. Illustreret.  

Udgivelsesdato: 5. 8. 2019

Anmelder: Nønne Lønne Votborg