Iben Wurbs er skuespiller, manuskriptforfatter og ‘mor’ til dukken Lotte i børneprogrammet Anna og Lotte.

Tvillingerne Billie og Bertil skal til Sverige sammen med deres onkel Jonas på ferie. Det bliver en spændende tur, og de møder en gammel sømand, der har fået hånden bidt af efter at have slået en haj oven i hovedet. I stedet for hånden har han en klo. Desuden oplever de troldesøen, knoglegryden og en fugl der stjæler bamser, og så lærer tvillingerne nogle få, men praktiske gloser på svensk. Alt i alt en berigende tur.

Illustrationerne er farverige, kraftige og relativt enkle med samme forkærlighed for røde træhuse og grønne omgivelser, som man møder hos Emil fra Lønneberg.

25 år i pædagogikkens branche har sat sine spor, og Iben Wurbs inddrager flere gange sine unge læsere i bogen, dels ved at lave rebusser, som let kan løses, hvis man ellers har hørt efter (og det har man sandsynligvis) og dels ved at stille spørgsmål:

Er du blevet bidt af en haj?
Har du selv bidt nogen?
Hvad hedder dit sovedyr?
Tror du på trolde?

Samtidigt er der også gysermomenter, der som bekendt er gode til at fastholde små børns interesse. Måske var det en erkendelse, man nåede frem til efter halvfjerdsernes tandløse omskrivninger af selv de grummeste eventyr: Der er billeder af den afbidte hånd, at en hare der er død en voldsom død, og de enorme (svenske) myrer der efterfølgende indvaderer kadaveret. Der er således noget for enhver smag, og der er en god mulighed for, at Wurbs hermed har ramt de mindstes.

Iben Wurbs
Billie & Bertil – Turen til Sverige
Illustreret af Jonas Lautrop
56 sider
Udgivet: 08.20.2010
For børn fra fire år

Birte Strandby