De fleste lander i situationen: at skulle sige farvel til et familiemedlem. Udover sorgen kan der være en begravelse der skal arrangeres. Heldigvis findes der gode og kompetente bedemænd – som træder til og træder til side, men man kan også tage fat i denne pædagogiske og let overskuelige håndbog, når man står med opgaven med at begrave et familiemedlem.

Hvis det handler om et gammelt menneske, og døden kan forudses, foreslår forfatteren, at man prøver at aftale eksempelvis begravelsesmetode og valg af gravsted med den døende. Nogle efterlader sig testamenter der også omfatter forventninger til begravelsen, men der kan sagtens gå en måned før mødet med skifteretten, og der er en risiko for, at testamentet der måske indeholder ønsker i forbindelse med begravelsen, først dukker op efter jordefærden.

Begravelse for begyndere kommer vidt omkring og spænder fra hvordan man holder kontakten med de andre pårørende, hvornår og hvordan børn skal involveres – og her er plads til flere holdninger – hvordan man finder vej i den offentlige sektor, hvordan man arrangerer en borgerlig begravelse, og i slutningen findes nyttig information om, hvordan man tackler arv og konflikthåndtering, og det kan nok være nødvendigt: Hver femte dansker har oplevet uoverensstemmelser i forbindelse med bodeling efter dødsfald.

Også valg af kister og urne er medtaget, og ligeledes muligheden for at gennemføre en bæredygtig begravelse: Eksempelvis råder bededamer.dk over cykeltransportører der kan fragte en kiste, og der eksperimenteres med udvikling af bæredygtige kister af eksempelvis pileflet. De anvendes for tiden ikke, fordi pileflet giver tekniske vanskeligheder i krematoriet. Svenskerne laver forsøg med frysetørring af kroppen, så legemet bliver et tørt granulat, og målet er at kroppen hurtigere nedbrydes, når den er i jorden. Metoden er indtil videre ikke lovlig hverken i Sverige eller Danmark.

Begravelse for begyndere kommer rundt om de flest tænkelige udfordringer man kan møde i forbindelse med begravelsen, og der er også råd om det mere banale: husk at det er svært at holde en god tale uden forberedelse. Bogen har et fornuftigt layout, plads til egne notater og en række links til informative websider og en uvurderlig tjekliste.

Sisse K. Ibsen

Begravelse for begyndere

– en jordnær guide

242 sider

Yellow Dot Books

Udgivet: 2016

Birte Strandby