Selv en svært fraværsresistent partner kan afkode, hvad det betyder, at man holder julefri i et par løbesko på snoede villaveje. Alene.

Ovenstående er et af flere forslag til, hvordan man bliver skilt i julen, hvis man skulle have den slags behov. I det hele tager rummer Anders Heide Mortensens en lang række gode råd, eller i hvert fald råd. Det er ikke alt der glimter der er guldkorn, men der er mange interessante betragtninger, for eksempel om middelklassen i Danmark:

Danmark er nemlig middelklassens land, og dét, der overstiger middelklassens fatteevne, findes ikke.

Så ved vi det, og det særligt ufattelige i den pågældende klumme er tjenestepiger; ikke au pairen fra Thailand, men ‘mennesker der som led i deres arbejde åbner døren og viser indenfor og udveksler en bemærkning om vejret og ikke virker kuede.’ Den type tror vi næsten ikke på, os fra middelklassen.

Desværre rækker middelklassens blinde vinkler lidt videre, blandt andet til at mene, at en tvungen pensionsordning på to procent til alle er en glimrende ide. Her sørger den blinde vinkel for, at middelklassen ikke overvejer hverken manden der nyder udsigten fra sin palæejendom i Charlottenlund, eller den enlige mor på bistandshjælp, der ikke kan afse to procent af indtægten, hvis ungerne skal have tøj og fornødenheder.

Flere klummer drejer sig om honorarer eller mangel på samme, når en konsulent eller en rådgiver bliver inviteret til et møde for at dele ud af sin erfaring, angiveligt et hyggeligt kaffemøde, men hvor konsulenten skal levere, mens kaffegiveren ikke forventer at betale honorar for indsatsen. Det er lidt speget, men problemet er også ganske velkendt blandt forfattere, der rejser gennem det halve land for at foredrage om deres roman formedelst en flaske rødvin, for slet ikke at tale om prekariatet der leverer tekster, korrektur og layout for næsten ingen penge.

Anders Heide Mortensen gør opmærksom på mange ting der halter i vores velfærdssamfund, herunder også en ejendomsmægler der lader som om, de viser huse frem, mens de i virkeligheden blot ønsker at presse prisen på huset.

Til de mere positive – og måske også mere appellerende klummer hører fortællingen om erhvervsmanden, der beslutter at hans virksomhed ikke skal sælge til Saudi-Arabien på grund af mordet på Jamal Khashoggi, en beslutning som erhvervsmanden er helt alene om, Udenrigsministeriet har ikke taget afstand fra mordet. Forfatteren kalder erhvervsmandens beslutning for ordentlig.

Let, underholdende læsning med afsæt i det virkelige (erhvervs-)liv.

Anders Heide Mortensen er kommentator på Finans og Morgenavisen Jyllands-Posten.

Tværtimod

Klummer af Anders Heide Mortensen

120 sider

Egolibris

Udgivet: 2019

Birte Strandby