I 1999 frigav præsident Clinton 28.000 hemmeligstemplede dokumenter fra efterretningstjenesternes Chile Declassification Project, der giver indblik i Nixons, Kissingers og CIA’s udenrigspolitiske aktiviteter. Det er – med forfatterens ord – ’artig læsning’ og dokumentation anvendt i denne bog.

Bogen omfatter en tæt beskrivelse af kuppet den 11. september 1973 med en diskussion af baggrunden, de involverede og konsekvenserne i Chile – og i Danmark.

Salvador Allende var i 1970 den første erklærede marxist i verdenshistorien til at vinde et præsidentvalg. Chile havde demokratiske traditioner, og Allende gik ind for la vía chilena med respekt for magtens tredeling. Socialister i Europa så med interesse på projektet.

Amerikanerne var mildest talt skeptiske og frygtede blandt andet jordreformer, en nationalisering af kobberminedriften – og lidt absurd måske – en socialistisk sandwich med Cuba og Chile. Nixon og Kissinger, der senere er blevet anklaget for krænkelse af menneskerettighederne, bereder derfor grunden til et kup, herunder bestikkelse af kongresmedlemmer og økonomisk kaos, eksempelvis tilbageholdelse af amerikanske lån til Chile. Det er Track 1. Track 2 er en blankocheck fra Nixon til CIA til at finde en kupmager og skabe ’kupklima’ ved hjælp af propaganda, misinformationer og terrorhandlinger.

Allende havde travlt med sine reformer, han satte gang i seddelpressen og dermed i inflationen, og begik også andre fejl. For eksempel blev minedriften overtaget af politiske ledere, og de veluddannede amerikanske ingeniører der hidtil havde taget sig af kobberminerne forlod Chile. Den økonomiske ustabilitet var også med til at bane vejen for Pinochets kup i 1973.

Pinochet omtales som en Macbeth: Han er ikke magtbegærlig fra begyndelsen, men tre år senere er der kun få tilbage af de generaler, der er med i kuppet, og den med diktaturet følgende vold og tortur er overordnet Pinochets ansvar, således også mordene på Victor Jara og Pablo Neruda.

Chile bliver kendt i verdenspressen for tortur, forfølgelse af anderledes tænkende og en voldsom økonomisk vækst – et Milton Friedman-eksperiment: Et militærdiktatur med frie markedskræfter. Det betyder, at statens indflydelse begrænses til minimum: ingen told, lav skat, privatisering og deregulering ad libitum. Uddannelse og sundhed privatiseres, og antallet af studerende faldt fra 140.000 til 20.000 på få år. Arbejdsløsheden der var 2-3% under Allende steg til 20% i 1976 og toppede i 1983 med 29%.

Som Bent Jensen i Ulve, får og vogtere tager fat i venstrefløjen under den kolde krig, gennemgår Morten Lassen også de chilenske tilstandes påvirkning af holdning og handling hos den danske venstrefløj:

Maoisterne trak sig ud, fordi de var imod de principløse enhedsdemonstrationer, VS’erne krævede en mere revolutionær linje, hvorimod trotskierne argumenterede for mere solidaritet og mindre diskussion.

Omstændighederne ved kuppet i Chile er smukt og omhyggeligt udlagt, og der er tiltrængte og opklarende diskussioner af USA’s deltagelse i kup og økonomi. Afsnittene om den danske venstrefløj giver et velunderbygget billede af den politiske aktivitet: Splittelse, uenighed, gode hensigter og ikke mindst en fortløbende debat om, hvorvidt den kommunistiske revolution kan ske med fredelige midler.

Og hvad man jo ikke kan undgå at bemærke i dag: Danskerne tog pænt imod chilenske flygtninge.

Morten Lassen

430 sider

Informations Forlag

Udgivet: 11.09.2015