Roman om skyld og skam og risikoen for at lande på den juvenile glidebane mod en kriminel tilværelse. Miljøet ligner det, man møder i filmen American History X. Hvor filmen har nazi-gruppen Disciples of Christ, så hedder gruppen her med de lignende tilbøjeligheder American Youth. De hverken ryger, drikker eller har sex, men kunne udgøre en karikatur af fødekæden til Tea Party bevægelsen. Til gengæld er de fordomsfulde overfor alle der ’ikke hører til’ og meget brede i deres fortolkning af, hvordan man ikke hører til, hvilket vores hovedperson får lejlighed til at mærke i flere omgange.

Hovedpersonen, drengen, har besøg af to kammerater ved romanens begyndelse. På deres opfordring fremviser han sin fars skydevåben og demonstrerer, hvordan man lader. Et kort øjeblik forlader han rummet, og så sker ulykken: Et brag, et skud og da han vender tilbage, er den ene af kammeraterne dræbt. Drengens mor overbeviser sin søn om, at de ikke skal sige noget til politiet om, at det var drengen, der ladede geværet. Men rygterne går i den lille by, og i skolen bliver drengen mere ensom end nogensinde, indtil han kontaktes af medlemmer fra American Youth, der i en periode prøver at pådutte ham deres udgave af rigtigt og forkert. Drengen oplever i løbet af kort tid både at blive anklaget for voldtægt, han slår selv en kammerat ned, og han udvider sit bekendtskab med pot og spiritus.

Drengen, der skønt vi kender hans navn, omtales som drengen i hele romanen, er overbevisende fremstillet som et begavet men lidt usikkert ungt menneske, der i sin tillid til omgivelserne let kan modelleres efter miljøets behov.

Drengen der nærmest lidt tilfældigt ledes på afveje er et hyppigt tema i vestlig litteratur og genfindes blandt andet i romanerne Lev stærkt dø ung fra 1947, i Le vent sur la maison af Marilène Clément, skrevet i 1976, og i En defensa propia fra 1985 af José Luis Martín Vigil.

Phil Lamarche

Oversat af Mette Sø
244 sider
Forlaget Republik
Udgivet: Juni 2013

Birte Strandby