Med dramatiske billeder og tekster om hærgende røvere indfanges læseren af de fascinerende historier om vikingerne. De indleder med at angribe et engelsk kloster på første side, og de næste sider handler om mere krig og våben – og skibe. Der er afsnit om livet i vikingeborgene, om arbejdet, om slaver og om skik og brug og Asatro. Desuden er der en kort tekst om Danmarks tre første kendte konger: Gorm den Gamle, Harald Blåtand og Svend Tveskæg.

Illustrationerne veksler mellem de dramatiske tegninger og fotografier fra nutiden, måske fra Vikingeborgen i Lejre? Som i de andre Maxi-bøger er der faktabokse om for eksempel prisen for et sværd, om jul og om mjød, og det er også via en faktaboks, at vi får at vide, at der ikke var horn på vikingernes hjelme. Det må kræve rettelser i rigtigt mange historiebøger og fortællinger om vikinger.

Et andet sted hvor ens fordomme kommer til kort er et billede i kapitlet om togter og handel, Her bærer en handlende en hovedprydelse med pels der leder tanken hen på hunnerkongen Attila. Her havde det måske været rart med en præcisering af tid og sted.

Men ellers en farverig og inviterende bog om forfædrene.

Vikingetiden

Fakta Maxi-serien

Lix 19

Emilie Tholstrup

Illustreret af Rasmus Jensen

33 sider

Straarup & Co

Udgivet: 2019

Birte Strandby