VerdensVis London er en oplevelsesguide der får byen og historien tæt på den besøgende. Der er forfatterture med Charles Dickens i hans London anno 1837. Selve gåturen er lidt hektisk, og man skal være velbevandret i Dickens værker for helt at kunne holde tempoet, men det lykkes at få et klip af tiden og af fattigdommen. Der er også et Virginia Wolfs London, og vi følges med hendes Mrs. Dalloway på dennes indkøbstur i romanen af samme navn.

Londons fire seværdigheder på verdensarvslisten er med: Tower of London, Westminster Abbey, Westminster Palace og Greenwich. I øvrigt ledsages vandreturene af små sjove facts,. For eksempel var der også problemer med budgetterne i 1675. Royal Observatory i Greenwich gik 20 pund over budgettet: Det kostede 520 pund at bygge det.

I Westminster Abbey kan man se Poets’ Corner, hvor Shakespeare, Lewis Carrol, Ruyard Kipling, Oscar Wilde og Lord Byron ligger begravet. Der er meget stof om forfattere med rod i London, således også Zadie Smith og Ian Fleming. Til gengæld er der ikke nævnt meget litteratur under teksten om Tower of London, skønt både Henrik VIII og Elizabeth I har været hovedpersoner i utallige romaner, historiske værker og film. Især huskes Helen Mirren og Cate Blanchett i rollen som Elizabeth. Schiller har skrevet om Elizabeth og Mary af Skotland, og Shakespeare har skrevet om Richard den III der ifølge visse historiske kilder dræbte sine to nevøer i Tower. I forbindelse med Tower kunne man måske have forventet, at The London Dungeons blev nævnt. Det er ‘gyserafdelingen’ til Tower, og udover en del billige effekter så er der også her en historie om London.

Gåtur med James Bond er en anden mulighed, og her kan man genkende steder fra Skyfall og Spectre, og man kan besøge M16’s hovedkvarter. I det hele taget er det en interessant guide med overraskende ture og rigtigt mange gode fotografier. Layoutet er tiltalende, og bogen fylder ikke meget. Så tilgiver man gerne forvirringen, når der står at Thames Tunnel er fra 1843, men at Brunel holdt koncert der i 1827 – byggeriet blev påbegyndt i 1825.

Det kan også undre, at der om Virginia Wolf står, at hun havde et vanskeligt sind, og at der i indledningen bruges et udtryk som ‘et dyk ned i det uoplagte’. Vi forstår betydningen, og et dyk ned i det mindre oplagte kan blive en stor oplevelse.

VerdensVis

London

Trine Østergaard

14 unikke Walks&Talks

Forord af Maria Black

Forlaget FILO

Udgivet: 25.09.2018

Birte Strandby