I de fleste krimier varetages opklaringen af forbrydelsen af en ansat fra politiet, der også gør sig bemærket ved at være hårdt belastet på hjemmefronten. Således er vores politimand i Drømmetyderens død truet af sin kones kræftsygdom. I Den usynlige mand fra Salem er hovedpersonen, politibetjenten Leo, trods sine kun godt 30 år allerede en mærket mand. Han har mistet et barn, og han er suspenderet, da han ved en fejl har skudt en kollega. Så hvis der havde været retfærdighed til, ville han ikke have udsigt til flere ulykker, men sådan er krimiens verden aldrig.

En ung kvinde findes myrdet i den ejendom hvor Leo bor. Han er ganske vist fritaget for tjeneste, men deltager alligevel i opklaringen af det omhyggeligt planlagte mord på kvinden, og det viser sig, at nogen ønsker at få ham anklaget for mordet. Morderen sender sms’er til Leo, og sagen fører tilbage til et andet dødsfald, der fandt sted i Leos skoletid. Opklaringen forsinkes af, at et af de mennesker, politiet leder efter lever af at lave falske identitetspapirer, og selv ikke det svenske skattevæsen ved, hvor han opholder sig.

Samtidigt med Leos arbejde med opklaring og optrevling af fortidens synder, er der tilbagekig på skoletiden i Salem og den første, store forelskelse, og vi får også historien fra en anden synsvinkel.

Slutningen bliver nervepirrende og blodig, men krimiens mest fascinerende træk er billedet af Leo med alle hans problemer og lig i skabene, og ikke mindst beskrivelsen af Salem med dens dysfunktionelle familier og skoleelever der har vold og mobning med på skemaet.

Den usynlige mand fra Salem

Christoffer Carlsson

Oversat af Karsten Nielsen

335 sider

People’s Press

Udgivet: 2016

Birte Strandby