Forlaget Straarup & Co er et af de forlag, der har formået at fange klimakrisen og forstår at appellere de rigtige steder: hos børnene.

Under polarisen er endnu en fortælling om, hvad vi er tæt på at ødelægge: vores planet. Klimatruslen er ikke fremstillet som en katastrofefortælling men som en beskrivelse af livet under polarisen med fantastiske illustrationer af de mange skabninger: havedderkopper, muslinger, medusahoveder, hvaler og sæler i dybet under isen.

Her er korte beskrivelser af langebarn – en ål med pigge på ryggen, af søpindsvin, af narhvalen, af de fisk der kan klare temperaturerne og af alle de andre dyr. I mellem beskrivelserne af dyrene er der tekster om isen, om 60 meter høje isbjerge, og om hvordan forskere af luftboblerne i gammel is kan aflæse, hvordan vejret var for 100.000 år siden. Og alt er illustreret i store billeder i blå og grønne nuancer, så man næsten kan ane, hvor koldt det er.

Efter præsentationen af alt det smukke og særlige kommer vi så til vor tids største problem: klimakrisen.

Men gennem de seneste år har forurening fra biler og fabrikker gjort klimaet varmere.

… Vores livsstil påvirker alt omkring os.

I bogen forklares, hvordan økosystemet hænger sammen: hvis det bliver varmere, forsvinder plankton og alger, hvorefter der bliver færre fisk og dermed færre sæler og isbjørne.

Og så slutter historien lidt brat omend beroligende med en bemærkning om, at rigtigt mange passer på Arktis, og at vi kan nå at gøre noget, for eksempel cykle i stedet for at køre bil, undgå at smide affald i naturen, forbruge mindre. Det sidste er ingen nyhed, men budskabet er smukt serveret.

Under polarisen

Line Renslebråten

Oversat af Lisette Agerbo Holm

104 sider

Straarup & Co

Udgivet: 11.06.2019

Fra ca. 10 år

Birte Strandby