Slaa fremfor alt ikke Børn, naar Fremmede er til Stede.
Det skrev Emma Gad i 1918, og nu skulle vi gerne være kommet lidt videre i vores omgang med børn. Det er det, Hedvig Montgomery skriver om i sin Forældremagi, der er en lille let guide til forældre. For selv om vi er holdt op med at slå på vores børn, så er der stadig noget, vi kan gøre bedre. Vi kan for eksempel blive bedre til at styre vores egen vrede og hjælpe børnene med at styre deres. Vreden kan ikke bruges konstruktivt, hvis vi gerne vil have selvstændige unge mennesker, og efterhånden har vi også fået dokumenteret, at straf er uanvendeligt som middel til opdragelse.
Opdragelse er lettest de første halvandet år. Der skal vi levere kærlighed og tryghed, og ordet ‘nej’ er endnu ikke introduceret. Senere får vi brug for alle diplomatiske evner, og der er her en række bud på kunsten at sige nej med så få efterfølgende skadevirkninger som muligt – for som forfatteren understreger, så må man ikke undervurdere, hvor voldsomt et nej fra en elsket forældreautoritet kan være. Blandt flere udmærkede råd, så anbefales her at lancere et nej som et forslag, hvis det er muligt: ‘Ville det ikke være bedre at …?’ Her skal man nok igen være opmærksom på barnets udvikling. Mindre børn kan finde på at svare ‘Nej’ ved venlige forespørgende henstillinger fra forældre, og så er man lige vidt.
Det er vigtigt at følge med i barnets udvikling og ikke stille krav det ikke har mulighed for at leve op til, er et andet budskab. Måske ville Amy Chua der har skrevet bogen ‘Kampråb fra en tigermor’ protestere. Chua går ind for at stille krav, helst store krav til børn og tolker det som mistillid til ungernes evner, hvis man undlader at gøre det.
Der er flere gode, velkendte forslag til, hvordan man støtter og opdrager sit barn, og de fleste af forslagene kan man følge, også selv om man er trængt af en presset hverdag. Lidt vanskeligere bliver det, når man som forældre gerne må vise sin begejstring for barnets seneste præstation, men samtidigt ikke bør bruge vendinger som ‘du er dygtig’, fordi det indeholder en vurdering, og hvis man gerne vil kunne støtte sit barn, så kræver det, at man opfattes som tryg og ikke-dømmende.
Det handler ikke kun om opdragelse af forældrene, så de kan opdrage børnene, men også om at fortælle forældrene, at de nok er på rette spor, og at de skal vide, hvilken betydning de har for børnene.
Bogen er smukt layoutet og let at finde rundt i. Der er hyppige fremhævelser af væsentlige pointer, og så er den god til at bekræfte forældre.
Forældremagi
Hedvig Montgomery
Syv enkle trin til at lykkes med opdragelsen
196 sider
Akademisk Forlag
Udgivet: 2019
Birte Strandby