Den anerkendte norske historiker og forfatter Tore Skeie har flere anmelderroste historiske fagbøger bag sig. En af dem er ”Jomfruen fra Norge”, som vi også har anmeldt her på sitet. Med sin nye bog ”Ulvetid” søger han at kombinere sin store faglige historiske viden med den skønlitterære genre.

Skønt ”Ulvetid” præsenteres som skønlitteratur skal læseren ikke forvente en klassisk historisk roman. Det virker mere som om at det skønlitterære er et praktisk greb, som forfatteren vælger at gøre brug af, så formidlingen lettes og bliver mere sammenhængende. Når man skriver under dække af, at det er skønlitteratur, er der carte blanche til at fylde huller ud på dén måde, som man selv anser for mest plausibel.

”Ulvetid” er en stor og detaljerig fortælling om vikingerne og deres mangeårige bestræbelser på at tilrane sig mere magt i det såkaldte nordsøimperium. Det er en dramatisk fortælling om vikingernes brutale og taktiske kamphandlinger, der især udspandt sig i England, men også bragte dem til andre dele af Europa. De erobrede land og handlede slaver. Alt det udspiller sig på et farverigt bagtæppe med masser af politiske intriger, indbyrdes konflikter og omskiftelige alliancer.

Tore Skeie er detaljens mand, og gør sig stor umage med at få fortalt om mangt en lille detalje. Det gør bogen til en skatkiste for alle vikingenørder. På den anden side er det også en ordentlig mundfuld for novicen, der let drukner i fakta.

Bogen dækker hele tidsperioden fra Gorm den gamle, men tager sin egentlige begyndelse med Svend Tveskæg i år ca. 999 og frem til Håkon Jarl forliser på sin vej tilbage til Norge i år 1029. Tore Skeie går særligt i dybden med de to store krigsherrer Knud den Store (søn af Tveskæg) og Olav den Hellige (også kendt som Olav Haraldsson).

Læseren bliver taget med på adskillige togter og til utallige kampe i England og Frankrig især, men også internt er der jævnligt uro og rivaler, der trænger sig på. På den ene side oplever vi de dramatiske kampe, og på den anden side tegner forfatteren et nuanceret billede af hverdagslivet for befolkningen. En af følgerne af de hyppige kampe var mangel på mad, ligesom befolkningen også måtte holde for når der skulle skrabes guld, sølv og andre værdier ind, fordi der skulle betales tribut. I det hele taget gør forfatteren meget ud af illustrere, hvordan livet på den tid var og fortælle, hvorledes vikingetogterne påvirkede folkene på begge sider. Han beretter også om kirkens betydning.

Kilderne til bogen er i vid udstrækning skjaldekvad, sagaer og historieskrivning gjort af kirkens mænd. Det er værd at fremhæve sidste del af bogen. Den omfatter et fint personregister, en kronologisk oversigt der gør det lettere at bevare overblikket, et efterskrift, noter, oversigt over illustrationer, henvisninger, kildehenvisninger samt et afsnit med anvendt litteratur. På mange måder trækker Tore Skeie således på den faglige genre, men han formår at tydeliggøre hvornår, han tager sig fiktive friheder.

Efter indholdsfortegnelsen forrest i bogen, får vi et par oversigtskort. Personligt ville jeg gerne have haft adgang til flere – mere præcise – kort inde i tekstdelen. Det ville gøre læsningen lettere.

Som formidler er Tore Skeie engageret og veloplagt. Han brænder for at give læseren et nuanceret indblik i vikingernes liv og færden. Man fornemmer en tydelig beundring for deres dygtige håndværk og taktiske evner. Vikingerne var brutale og så sig ikke tilbage, når de fx brændte landsbyer ned, tog gidsler og slaver eller forlangte skyhøje tributter. Men de var meget mere end blot dét – sådan som bogen også fortæller.

”Ulvetid” rummer utallige slag, og det i sig selv bliver desværre en kende trivielt. Det interessante er derimod at få indsigt i den kontekst, som vikingerne agerede i. Tore Skeie giver os heldigvis en god forståelse for, hvem de kæmpede imod og hvordan verden så ud dengang. Læseren får et fint indblik i levevilkår, politik, tro og handel mm. Fokus er især kongernes liv og levned. Bogen her er blot første del af et planlagt fembindsværk. Perfekt til alle inkarnerede historiefans.

Ulvetid

Kampen om Nordsøimperiet 

Forfatter: Tore Skeie

Oversættelse: Morten Visby

Forlag: Gyldendal

324 sider. Hæftet.

Udgivelsesdato: 27. 8. 2020

Anmelder: Nønne Lønne Votborg