En ond historie forklædt som børnevenlig

Børn og kræft er et emne, der dukker op med jævne mellemrum: Da Sara fik kræft udgivet af Kræftens Bekæmpelse, den dokumentariske Kan jeg dø af det, mor? og kortfilmen Helium for blot at nævne et par eksempler.

Jesper Wung-Sung har en anden tilgang men benytter sig som filmen Helium af fantasiens tilføjelser. Således har kræftsyge William en imaginær jævnaldrende ven, Knud, selvbevidst som en Karlsson på taget og buttet, fordi han spiser det, William ikke kan få ned. Han er bramfri og provokerende og alt det, som William ikke rigtigt tør være i begyndelsen. Men William tager ved lære og træner til at blive en almindelig dreng, som forældre kan skælde ud på. Han forsøger flere gange at myrde Knud men han har også brug for ham, ligesom han har brug for Katrine fra klassen.

Knud påstår, at han er 3.000 år gammel, og han har stort set prøvet alt. Det er ham, der står for fantastiske historier som fortællingen om Akka Suk Harlalla Ve, der blev dræbt fordi han kørte ind i en hellig ko og efterlod sig fem koner, 37 børn og 13 slanger.

Det er en hjerteskærende beretning om barnet, der kan se, at de voksne lyver, og som selv ved alt om sandheden. Men det handler også om, hvordan man kan behandle sin sygdom i betydningen, hvordan man omgås den, hvordan man lever med den. Et sært abstrakt emne som det lykkes forfatteren at gøre meget nærværende med litteraturelementer som også er benyttet af Bent Haller og Mark Twain.

Jesper Wung-Sung

260 sider

Høst & Søn

Udgivet: 24.09.2014

Målgruppe: + 12 år

Birte Strandby