En kritisk spionroman om kinesisk politik, britisk efterretning og amerikansk pengestyret indblanding.

Fakta og baggrundsinformation er velunderbygget, og ikke mindst iscenesættelsen er ny og spændende. Alligevel kræver det trods rimeligt fængende plot og handling en energisk læsning at nå frem til slutningen: Dialogerne flyder nogenlunde jævnt, men ellers er formen træg og stivnet, den indeholdte, afgørende kærlighedshistorie let uvedkommende, og oversættelsen uengageret, som det fremgår af følgende eksempel:

‘Sand had begun to stick to his damp, salt-stiffened fingers and …’

der er oversat til:

’Hans fugtige fingre, som i forvejen var beklædt med et lag salt, der gjorde dem stive, var nu også klistret til med sand og …’

Hvis man alene fokuserer på opbygning og handling, kan romanen henlede tanken på Frederick Forsyths udmærkede roman Dødens Drabanter eller Djævlens Alternativ.

Tiden er dels 2005 i Kina og dels 1997 i Hong Kong få måneder før den britiske tilbagelevering af byen. M16 agenten Joe Lennox og amerikaneren Miles har tilsyneladende samme interesser såvel politisk som i forholdet til smukke Isabella.

Ved hjælp af terrorismestøtte er det amerikanernes hensigt at arrangere politisk ustabilitet i den kinesiske provins Xinjiang, der har god adgang til olie. Men pludselig dukker en ældre mand, en kinesisk professor, op fra havet og hævder at have kendskab til hemmeligheder, der kan få katastrofale følger for Kinas fremtid. Joe afhører ham, men da Joe går hjem for at sove, bliver professoren sendt tilbage til Kina af Joes overordnede i samarbejde med CIA.
Romanen byder ind med velbegrundede nye forslag til sammenhænge og årsager i forbindelse med 11. september.

Forfatter: Charles Cumming
Oversat af Morten Andersen
320 sider
Forum
Udgivet: 8.06.2009

Birte Strandby